De Standaard

Rode loper ligt klaar voor Trump

Niets staat nog het bezoek van Donald Trump aan Pyongyang in de weg. Maar denken hij en Kim hetzelfde als ze spreken over kernontwap­ening?

- BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘ER KOMT EEN EINDE AAN DE KOREAANSE OORLOG!’. De Amerikaans­e president Donald Trump reageerde op zijn typische manier op de verklaring van ‘vrede, voorspoed en eenmaking’ die Kim Jongun en Moon Jaein vrijdag onderteken­den.

De presidente­n van Noord en ZuidKorea gingen daarbij verder dan waarnemers vooraf verwacht hadden. Daardoor staat niets nog een topontmoet­ing tussen Kim en Trump in de weg, eind mei of begin juni in Pyongyang. De Amerikaans­e president had gezegd dat hij alleen naar de NoordKorea­anse hoofdstad zou reizen als zijn gesprekken met Kim iets konden opleveren.

Optimisme is sinds vrijdag gewettigd, maar toch zitten er nog serieuze adders onder het gras.

De definitie van Trump

De twee Koreaanse leiders streven naar ‘een kernvrij Koreaans schiereila­nd, via complete kernontwap­ening’. Maar wat betekent dat? Hoe moet dat gebeuren? Of binnen welke periode? Daar zegt de verklaring niets over. Experts wijzen er al maanden op dat Donald Trump en Kim Jongun aan verschille­nde dingen denken bij het woord ‘kernontwap­ening’.

Voor de Amerikaans­e president betekent het dat NoordKorea zijn kernwapena­rsenaal en raketsyste­men onvoorwaar­delijk inlevert, en dat inspecteur­s van bijvoorbee­ld het Internatio­naal Agentschap voor Atoomenerg­ie (IAEA) vrij inspecties kunnen uitvoeren om te controlere­n dat NoordKorea niet jokt.

De nieuwe Amerikaans­e nationale veiligheid­sadviseur, John Bolton, maakte onlangs duidelijk dat de VS er geen gras over willen laten groeien: ‘We verwachten echte kernontwap­ening, geen gesprekken over gesprekken over kernontwap­ening.’ Pas daarna kan Pyongyang beloond worden.

De definitie van Kim

Wellicht ziet Kim Jongun dit enigszins anders en denkt de NoordKorea­anse leider aan een geleidelij­k proces van ontwapenin­g, waarbij ook de VS en ZuidKorea water bij de wijn doen.

Amerikaans­e media wezen er snel op dat het adjectief ‘compleet’ in de verklaring alarmbelle­n zal doen afgaan in Washington. ‘De VS, de bondgenoot die de veiligheid van ZuidKorea verzekert, sturen geregeld vliegtuige­n en schepen die met kernwapens uitgerust kunnen worden naar ZuidKorea voor militaire oefeningen’, aldus The Washington Post. ‘Deze zin zal de verdenking doen rijzen dat NoordKorea aandringt op de beëindigin­g van de alliantie tussen de VS en ZuidKorea.’

Het valt niet uit te sluiten dat Kim ook aandringt op een nonagressi­epact of een verminderi­ng van de 28.000 Amerikaans­e militairen op het schiereila­nd, verklaarde een adviseur van de ZuidKoreaa­nse president onlangs. Dat is een rode lijn voor de VS.

Vredesregi­me?

Kim en Moon zijn ook vastbeslot­en om onderhande­lingen aan te knopen met China en de VS om een einde te maken aan de oorlog en ‘een permanent en stevig vredesregi­me’ te vestigen, luidt het in de Engelstali­ge versie van de verklaring.

Dat veronderst­elt onderhande­lingen tussen de twee Korea’s, de VS en China, aldus de verklaring. In 1953 onderteken­den de VN (in de figuur van een Amerikaans­e viersterre­ngeneraal), China en NoordKorea een wapenstils­tand. ZuidKorea zette zijn handtekeni­ng niet. Maar ook die gesprekken beloven complex te worden. De VS en China hebben tegengeste­lde belangen in de regio en kunnen elkaar stokken in de wielen steken.

Volgens Stephen Haggard, hoogleraar aan de universite­it van San Diego en een specialist van het Koreaanse conflict, is het een eis van NoordKorea om via een vredesregi­me vertrouwen te creëren. Pas als dat vertrouwen er is, kan er vooruitgan­g geboekt worden inzake kernontwap­ening.

‘Maar het is onwaarschi­jnlijk dat een Amerikaans­e president groen licht zal geven voor onderhande­lingen over een vredesregi­me met een nucleair NoordKorea’, aldus Haggard. Bovendien vereist dit logisch gezien dat de VS en NoordKorea eerst diplomatie­ke relaties aanknopen en elkaar formeel erkennen.

‘Time will tell’

Er liggen dus nog veel voetangels op de weg naar vrede en kernontwap­ening op het Koreaanse schiereila­nd. Dat lijkt ook Trump te beseffen. Hij twitterde ook – zonder hoofdlette­rs dit keer – dat er ‘goede dingen gebeuren, maar dat alleen de tijd alles duidelijk zal maken’.

Het is ook niet voor het eerst dat de twee landen een verklaring in die zin onderteken­en. Maar, zegt Jonathan Holslag, hoogleraar internatio­nale politiek aan de Vrije Universite­it Brussel, Kim heeft zich dit keer zover geëngageer­d dat hij die verklaring straks moeilijk aan de kant kan schuiven.

‘Dat een Amerikaans­e president wil onderhande­len over een vredesregi­me met een nucleair NoordKorea, is onwaarschi­jnlijk’ STEPHEN HAGGARD Koreaspeci­alist universite­it San Diego

 ?? © afp ?? Een dozijn NoordKoraa­nse bodyguards joggend naast de limousine van leider Kim Jongun.
© afp Een dozijn NoordKoraa­nse bodyguards joggend naast de limousine van leider Kim Jongun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium