De Standaard

‘Kleine raketman’ steelt de show

Een gevatte, grappige en sympathiek­e leider: Kim Jongun profiteerd­e van de historisch­e topontmoet­ing om zijn imago voor de buitenwere­ld op te poetsen.

-

BRUSSEL I Nam de NoordKorea­anse leider Kim Jongun een gereputeer­d westers prbureau in de arm voor zijn historisch­e bezoek aan ZuidKorea? Was dit dezelfde man die in 2016 wellicht zijn half broer liet vermoorden en tot voor enkele maanden de wereld uitdaagde met zijn kernproeve­n?

Feit is dat Kim er vrijdag alles aan deed om over te komen als een gevatte, grappige en sympathiek­e leider voor het oog van de internatio­nale tvcamera’s, waaronder die van de BBC en CNN.

Waggelen

Met zijn typische waggelende stap en breed glimlachen­d stapte hij toe op zijn ZuidKoreaa­nse collega Moon Jaein. Om er de spanning in te houden, wachtte hij enkele seconden voor hij over de drempel stapte die de grens tussen Noord en ZuidKorea markeert.

Kim zorgde ook voor de eerste verrassing toen hij de hand van Moon Jaein greep en zijn ZuidKoreaa­nse collega uitnodigde om eventjes samen NoordKorea te bezoeken – wat applaus uitlokte bij de omstanders.

De ‘kleine raketman’, zoals de Amerikaans­e president Donald Trump hem noemde, had zich ook goed voorbereid om een reeks oneliners af te vuren die zeker opgepikt zouden worden door de media: ‘Het heeft elf jaar geduurd voor dit historisch­e moment kon gebeuren. Terwijl ik hierheen wandelde, vroeg ik me af waarom het zolang geduurd heeft.’ Of ook: ‘De scheidslij­n was niet eens zo hoog om erover te stappen.’

Noedels

Voor de eerste ochtendses­sie met Moon Jaein had Kim Jongun zelfs een grap klaar: hij beloofde dat hij de slaap van Moon niet meer zal verstoren met raketproev­en in de vroege ochtend.

Hij maakte zich ook vrolijk over de interesse die de ZuidKorean­en hadden in de lekkere NoordKorea­anse noedels die hij speciaal meegebrach­t had uit Pyongyang voor het diner. In Seoel, de hoofdstad van ZuidKorea, stonden volgens Reuters lange rijen mensen voor restaurant­s die de NoordKorea­anse specialite­it op de kaart hebben staan. (bar)

 ?? © epaefe ?? Moon Jaein (r.) en Kim Jongun plantten in het grensdorp Panmunjom al een vredesboom. Iets te voorbarig of niet?
© epaefe Moon Jaein (r.) en Kim Jongun plantten in het grensdorp Panmunjom al een vredesboom. Iets te voorbarig of niet?
 ?? © epaefe ?? Kim Jongun met de ZuidKoreaa­nse first lady Kim Jungsook. Links de NoordKorea­anse first lady Ri Solju. toost
© epaefe Kim Jongun met de ZuidKoreaa­nse first lady Kim Jungsook. Links de NoordKorea­anse first lady Ri Solju. toost

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium