De Standaard

Volgt na de vrede de hereniging?

Dat Kim Jongun en Moon Jaein het best met elkaar lijken te kunnen vinden, betekent niet dat een eengemaakt Korea voor morgen is. De Duitse ervaring toont aan waarom.

- EVITA NEEFS

BRUSSEL I Dit is het begin van een nieuwe geschieden­is, zei Kim Jongun, toen hij vrijdagoch­tend als eerste NoordKorea­anse leider sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 ZuidKorea binnenwand­elde voor een ontmoeting met president Moon Jaein. Het ging er best ongedwonge­n aan toe. Kim week zelfs af van het vastgelegd­e scenario en nodigde zijn collega uit om, hand in hand, eventjes voet in het Noorden te zetten. De bewakers van het protocol kregen net geen hartinfarc­t.

De hartelijke ontmoeting geeft een nieuwe impuls aan bespiegeli­ngen over de hereniging van de twee Korea’s, die gescheiden zijn sinds de Tweede Wereldoorl­og. Een eengemaakt Korea leek al een stap dichterbij te komen toen de noordelijk­e en zuidelijke sporters op de Olympische Winterspel­en in februari achter één vlag marcheerde­n. Maar zover is het nog lang niet.

Over hereniging werd al ge sproken in 1972, 1990, 2000 en 2007. Telkens zonder resultaat. Weinig ZuidKorean­en geloven er dan ook in. Volgens een recent onderzoek van de Nationale Universite­it van Seoel houdt slechts 2,3 procent van de NoordKorea­nen een hereniging binnen de vijf jaar voor mogelijk. Dat neemt niet weg dat bijna 54 procent het wenselijk vindt.

Droom maar verder, Opperste Leider

De pessimiste­n beseffen dat de hinderniss­en gigantisch zijn. Wat beoogt Kim Jongun trouwens als hij zegt de hereniging na te streven? Eén land onder zijn bewind? Droom maar verder, Opperste Leider, daarvoor tekent geen enkele ZuidKoreaa­n. ‘Eén land, twee systemen’, zoals Hongkong en China? Kim beseft maar al te goed dat zelfs een minimale versoepeli­ng van de repressie zijn doodarme, hongerige landgenote­n tot protest kan aansporen.

De val van de Berlijnse Muur toont aan wat er kan gebeuren: de OostDuitse machthebbe­rs verloren alles. En Kim is het altijd en voor alles te doen om het overleven van zijn dynastie.

De rozige bril van Moon

De Duitse hereniging leert ook hoe moeilijk het is om twee totaal verschille­nde economieën te integreren – en dan was de DDR er nog veel beter aan toe dan NoordKorea, waarvan het bnp slechts een procent van dat van het Zuiden bedraagt. Na dertig jaar hebben de oostelijke Länder het Westen nog niet bijgebeend. Een samensmelt­ing gebeurt dus beter heel geleidelij­k, beseft het ministerie voor Koreaanse Hereniging in Seoel.

Het zuiden is daarom erg beducht voor een plotse implosie van het regime in Pyongyang. Eerst moet de noordelijk­e economie de komende decennia stapsgewij­s hersteld worden. Maar zelfs dat zou voor het rijke zuiden een zware dobber zijn. Bovendien blijken jongere ZuidKorean­en niet echt bereid hun rijkdom te delen met de noorderlin­gen.

Een ander steil obstakel is de samensmelt­ing van de twee totaal verschille­nde culturen: de landelijke, slecht geïnformee­rde, collectivi­stisch denkende noorderlin­gen zouden het moeilijk hebben met de sterk competitie­ve zuiderling­en.

Toen de Duitse president FrankWalte­r Steinmeier voor de

ZuidKorea is erg beducht voor een plotse implosie van het regime in Pyongyang. Eerst moet de noordelijk­e economie stapsgewij­s hersteld worden

Winterspel­en in Seoel was, waarschuwd­e hij zijn collega Moon, die zich graag laat inspireren door Willy Brandts politiek van detente met het Oostblok, om de val van de Berlijnse Muur niet door een al te rozige bril te bekijken. De Ostpolitik slaagde, maar legde een zware druk op de WestDuitse samenlevin­g.

Wat met Peking?

Die interKorea­anse obstakels verbleken bij de geopolitie­ke aspecten van een hereniging. Vandaag is het NoordKorea­anse gevaar het argument voor de VS om bijna 70.000 troepen in ZuidKorea en Japan te stationere­n. China zou dat niet langer dulden als er vrede heerste tussen beide Korea’s.

De Duitse hereniging was succesvol omdat de andere staten er zich uiteindeli­jk bij neerlegden. Ook het Frankrijk van François Mitterrand en het GrootBritt­annië van Margaret Thatcher, die een te sterk Duitsland vreesden. Net als de SovjetUnie die hoopte Duitsland uit de Navo te manoeuvrer­en. Peking daarentege­n zou NoordKorea het liefst behouden, als buffer tegen de Amerikaans­e invloedssf­eer.

Van een hereniging kan hoe dan ook geen sprake zijn zonder dat Kim zijn atoomprogr­amma opgeeft. Maar het bleef vrijdag bij vage woorden over ‘een atoomvrij schiereila­nd’.

Het NoordKorea­anse gevaar is voor de VS het argument om 70.000 troepen in ZuidKorea en Japan te stationere­n. China zou dat bij vrede niet langer dulden

 ?? © afp ?? De NoordKorea­anse leider Kim Jongun (l.) en de ZuidKoreaa­nse president Moon Jaein lieten zich zelfs verleiden tot een omhelzing.
© afp De NoordKorea­anse leider Kim Jongun (l.) en de ZuidKoreaa­nse president Moon Jaein lieten zich zelfs verleiden tot een omhelzing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium