De Standaard

Melkpoeder voor baby’s teruggeroe­pen

-

Het bedrijf Hygiena roept een lot melkpoeder voor baby’s tot zes maanden terug, omdat het melkpoeder mogelijk de bacterie cronobacte­r sakazakii bevat. Die kan voedselinf­ecties veroorzake­n. Het gaat om het product ‘Premibio Prémilait 1ste jr 900g (06 mnd) bio op basis van koemelk’. De verdeler vraagt het product niet te consumeren en terug te brengen naar het verkooppun­t. Zodra het bedrijf het product heeft ontvangen, volgt er een vergoeding.

De bacterie kan een voedselinf­ectie veroorzake­n bij baby’s. Besmetting komt weinig voor, maar in enkele gevallen heeft de bacterie geleid tot ernstige ziekte en dood bij pasgeboren en te vroeg geboren baby’s in ziekenhuiz­en. (belga)

BRUSSEL I België verkiest bieten boven bijtjes. Dat blijkt uit de reactie van de federale minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR), op een nieuw Europees verbod op drie pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Het gaat om een beperking van het gebruik van neonicotin­oïden die het zenuwstels­el van bijen aantasten. Zowel honingbije­n als wilde varianten worden erdoor bedreigd.

Als het van Europa afhangt, mogen de stoffen de komende jaren alleen nog worden gebruikt in serres die afgesloten zijn voor bijen. Ons land is echter van plan om bij Europa een uitzonderi­ng aan te vragen. België onthield zich bij de stemming vrijdag. Volgens Ducarme is er een overgangsp­eriode nodig om de bietenteel­t te vrijwaren, omdat er op dit moment geen goeie alternatie­ven zijn voor de stoffen.

De houding van België is onbegrijpe­lijk, zegt Bart Staes, Europarlem­entslid voor Groen. ‘De beslissing van Europa is een essentiële stap om de bijenpopul­aties te beschermen, en daarmee het hele ecosysteem en de voedselpro­ductie.’ (blg, jom)

 ?? © getty images ??
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium