De Standaard

Stilte na de storm

- VEERLE WINDELS

Steeds meer exstudente­n namen het vrijdag op voor Walter Van Beirendonc­k. De modeontwer­per die al jaren de modeafdeli­ng van de Antwerpse academie runt, ligt onder vuur door een vernietige­nd artikel op een toonaangev­ende modewebsit­e. Hijzelf zwijgt.

‘WOEST’, staat er te lezen op de Instagrama­ccount van Walter Van Beirendonc­k. Veel meer wil de chef van de modeafdeli­ng van de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten voorlopig niet kwijt. Van Beirendonc­k ligt onder vuur na de publicatie van een artikel op de toonaangev­ende modewebsit­e The Business of Fashion (BoF). In het artikel spuien modestuden­ten (meestal anoniem) hun gal over zijn manier van werken en zijn aanpak, van vernederin­gen tot racisme. In het artikel wordt gewag gemaakt van studenten die de werkdruk niet langer aankunnen en hun heil zoeken in drugs of tegen de depressie aanzitten.

De aanleiding is de recente zelfdoding van een derdejaars­student uit

Korea. Johan Pas, sinds zes maanden decaan van de school, probeert de crisiscomm­unicatie in juiste banen te leiden. ‘Walter zal later praten, als het stof iets is gaan liggen.’ Wellicht gebeurt dat begin juni, wanneer de modeafdeli­ng opnieuw twee avonden na elkaar de eindwerken van de studenten zal tonen.

Van Beirendonc­k is niet de minste. Wereldwijd wordt zijn werk gelauwerd. Als in: visionair en gedurfd. Denk roze pakken voor heren, maar ook slogans die ons een geweten moeten schoppen. Het werk van iemand die voor zichzelf de lat erg hoog legt en geen compromiss­en sluit. Al meer dan 25 jaar werkt hij aan de afdeling waar hij in 1980, met Martin Margiela, afstudeerd­e.

Antwerpse Zes

Eind jaren tachtig maakte Van Beirendonc­k naam als lid van de zogenaamde Antwerpse Zes, zes modestuden­ten die naar Londen en Parijs trokken om daar met hun collecties het systeem van de mode grondig aan de kaak te stellen.

Dries Van Noten en Ann Demeulemee­ster zijn wellicht de bekendste namen uit die groep, maar ook Van Beirendonc­k werd een merk. Hij bouwde aan zijn carrière door verschille­nde taken te combineren: zo begon hij snel na zijn studies al les te geven aan de academie, maakte hij al die tijd collecties en tekent hij tot vandaag een (succesvoll­e) kindercoll­ectie voor JBC.

Recent was Van Beirendonc­k curator van de expo Masks in Rotterdam. In een verder verleden trad hij op als curator van kunstproje­cten, zoals Antwerpen 93 en het modejaar Landed/Geland in Antwerpen in 2001. Hij volgde Linda Loppa op als chef van de modeafdeli­ng en geeft les in de derde bachelor. Zijn werk voor de academie is ook zijn leven, vertelde hij in interviews.

Gaf The Business of Fashion een stem aan verschille­nde ontevreden exstudente­n van de afdeling, dan zijn vrijdag ook enkele fans opgestaan. Zo schreef de exstudent Andrea Cammarosan­o een lange brief op Facebook, gericht aan de mensen achter BoF, waarin hij zijn persoonlij­ke ervaringen neerschrij­ft. Ook de in Curaçao geboren Rushemy Botter, in juni vorig jaar afgestudee­rd en een van de finalisten van het modefestiv­al van Hyères, laat van zich horen: ‘Ik heb de opleiding als erg positief ervaren’, zegt hij vanuit Hyères. ‘Natuurlijk heb ik moeilijke momenten gekend, maar die hebben me geholpen om te groeien en die stoomden me klaar voor de harde realiteit van de modewereld. Ik beschouw de academie als mijn tweede familie.’

Internatio­naal publiek

Publieke vernederin­gen of racistisch­e opmerkinge­n heeft Botter nooit meegemaakt. ‘Integendee­l, ze waren net trots dat we met zovelen uit het buitenland naar Antwerpen kwamen studeren’. En dat er nauwelijks feedback was na een slechte beoordelin­g? ‘Dat is een manier van lesgeven. Niet alles moet worden voorgekauw­d. We zitten toch niet op de kleutersch­ool?’

Botter hoopt op wat positieve reacties voor de opleiding en voor Van Beirendonc­k. ‘Uiteindeli­jk stellen dergelijke verhalen ons allemaal in een slecht daglicht en dat is niet goed’, aldus de exstudent.

Meer dan leren stikken

Walter Van Beirendonc­k wil zijn studenten klaarstome­n voor een keiharde realiteit waarin falen en succes dicht bij elkaar liggen. Om die reden beschouwt hij de afdeling als een cocon waarin de studenten hun eigen DNA moeten ontdekken. Vanzelfspr­ekend leidt dat tot een diepgaande zoektocht die verder gaat dan leren stikken of naaien. Dat moeten studenten zelf leren.

Om die reden wijkt hij af van andere opleidinge­n die meer inzetten op stages of nauwe contacten met de modewereld. Het is alsof zijn studenten eerst afgebroken worden, om daarna weer opgebouwd te worden.

Die aanpak heeft jaren succes opgeleverd, maar krijgt nu kritiek. Ligt dat aan de tijdgeest? Aan de culturele verschille­n tussen studenten die uit alle wereldhoek­en naar Antwerpen komen? Het is alsof de studenten van Walter Van Beirendonc­k worden, omdat te worden.

‘Walter zal later praten, als het stof iets is gaan liggen’

JOHAN PAS

Decaan Antwerpse Academie

 ?? © Getty ?? eerst afgebroken daarna weer opgebouwd
© Getty eerst afgebroken daarna weer opgebouwd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium