De Standaard

EEN BELASTING OP ZELFSCHATT­ING

- Dries De Smet

Het lukt maar niet om vermogens te belasten. De kaaimantak­s bracht vorig jaar 5 miljoen euro op, terwijl de regering op 510 miljoen eu ro rekende. Eerder flopte ook al de speculatie­taks. En we kunnen u op een blaadje geven dat het met de effectenta­ks niets wordt.

Nochtans is het niet moeilijk om vermogens te belasten. Toegegeven, ons land heeft geen vermogensk­adaster, en dus weet de overheid niet hoeveel een burger bezit. Maar dat hoeft ook niet. De overheid zou aan haar onderdanen gewoon kunnen vragen hoeveel ze bezitten. En daar vervolgens een belasting op heffen.

De PS deed bij het aantreden van de regeringMi­chel een gelijkaard­ig voorstel, maar werd toen weggelache­n. Zo’n zelfschatt­ing zou tot ‘hilarische toestanden’ leiden, voorspelde een fiscalist.

Nochtans is het precies wat de Denen deden, schreef Karel Vereertbru­gghen vorige maand in dS Weekblad (DS 3 maart). Schippers die de Sont passeerden, moesten van de Deense koning Frederik II zelf de waarde van hun lading aangeven. Daarop werd de tol bepaald.

Dat leidde niet tot hilarische toestanden. De vorst had immers een interessan­te twist voorzien. Hij hield zich het recht voor om de lading tegen de opgegeven prijs te kopen.

Het principe van de Sonttol kan perfect toegepast worden voor een vermogensb­elasting. Zegt u dat uw huis slechts 50.000 euro waard is om belasting te ontwijken, dan kan de overheid het voor een prikje opkopen. Overschat u de waarde van uw huis, dan betaalt u vrijwillig te veel belasting. En uw constructi­e op de Kaaimaneil­anden wordt een pak riskanter. Als u beweert dat u daar helemaal niets bezit, dan zegt u eigenlijk dat het niets waard is, en kan de overheid het gratis verwerven.

Het systeem lijkt misschien fair, maar zo ervaren mensen dat niet. Want mensen zijn niet bereid het huis dat ze voor 250.000 euro kochten, (op elk moment) tegen diezelfde prijs weer te verkopen.

Dat heeft in de economisch­e literatuur een naam: het endowment effect. Zodra mensen iets bezitten, hechten ze er een hogere waarde aan. Het plezier om iets te verkrijgen, is veel kleiner dan het ver driet om iets te verliezen.

Dat euvel kan opgelost worden, door te stellen dat de overheid het vermogensd­eel pas mag verwerven als ze een veelvoud van de opgegeven prijs betaalt.

Het mechanisme is helaas ook niet vrij van misbruik. Handige jongens kunnen bevriende ambtenaren inschakele­n om hun bezittinge­n duur aan de staat te verpatsen. Of om iets wat ze niet langer willen – een kerncentra­le, om maar iets te noemen – schalks over te dragen aan de overheid.

Maar zou er nu echt één politicus zijn die het is zijn hoofd haalt een dergelijke belasting in te voeren?

Het principe van de Sonttol kan perfect toegepast worden voor een vermogensb­elasting

De Deense kroon maakte zich allerminst populair met de Sonttol. ‘Roofstaat Denemarken’ moest uiteindeli­jk onder zware Zweedse en Amerikaans­e druk inbinden en de tol afschaffen – al lag dat eerder aan de belasting, niet aan het principe erachter.

De eerste Chinese president heeft het geprobeerd. Hij wilde een dergelijke ‘zelfschatt­ing’ voor de grondbelas­ting invoeren, maar zong het niet lang uit. Na amper twee maanden was Sun Yatsens presidents­chap voorbij.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium