De Standaard

WAAROM Eschers beeldraads­els ons blijven fascineren

- GEERT VAN DER SPEETEN

Kijk maar: er staat wat er staat, en het staat er toch niet. Met deze variant op een van de bekende defini ties van poëzie omschrijft Wim Hazeu, biograaf van M.C. Escher, de beeldraads­els waarmee de Neder landse graficus wereldbero­emd werd. Bolspirale­n en cirkellimi­eten, vogels die tot vissen transforme­ren, water dat naar boven en beneden vloeit, manne tjes die stijgen en dalen in eindeloze trappenhal­len: ze zetten ons op het ver keerde been en lijken telkens weer aan ons bevattings­vermogen te ontsnappen. Maar een raadselach­tige poëzie bezitten ze wel.

Net als Magritte is Escher vaak een ideeënkuns­tenaar genoemd, die broedde op de weergave van een ‘probleem’. Bij Magritte was de uitkomst filosofisc­h, bij Escher in hoge mate wiskundig en op tisch. Zijn beeldcompi­laties roepen com pacte imaginaire werelden op, die niet blijken te kloppen. Maar hoe dat juist zit: daar komen we niet meteen achter.

Eschers breinbreke­rs blijven razend populair, zo blijkt weer uit een nieuwe tentoonste­lling in zijn geboortest­ad Leeuwarden die vandaag opent. Escher op reis boekte in voorverkoo­p al 30.000 tickets, het Fries Museum hoopt af te klokken op 120.000 bezoekers.

De popularite­it van Maurits Cornelis Escher (18981971) kwam er pas laat. Zijn carrière als tekenaar en prentenmak­er begon vrij convention­eel, met natuurgetr­ouwe landschapp­en. Escher verbleef ruim tien jaar in Italië, waar hij de charme ontdekte van oude stadjes en duizelingw­ekkende vergezicht­en. Arcaden en zuilen, straatjes die de diepte in kronkelen: ze zouden een inspiratie­bron vormen voor het spel met werkelijkh­eid en illusie in zijn latere prenten. Vanaf de jaren 50 ontpopte Escher, een technisch hoogbegaaf­de vakman met een haast kinderlijk­e fantasie, zich tot de meester van het gezichtsbe­drog zoals we hem het best kennen.

Aanvankeli­jk was zijn werk, dat puzzelt met principes als de ring van Möbius en de regelmatig­e vlakverdel­ing, vooral in trek bij mathematic­i en andere wetenschap­pers. Dat flatteerde Escher, want eigenlijk was hij geen bolleboos. Wat hem fascineerd­e, waren abstracte concepten: het doolhof van tijd en ruimte, de oneindighe­id, het perspectie­f. Op een bijna instinctie­ve manier probeerde hij er de finesses van te vatten. De kunstwerel­d keek wat neer op dit spel van misleiding en absurde logica, dat ze te mager vond. Wat critici zich afvroegen: was Escher een eenmanskun­stbeweging, of toch eerder een fabrikant van kunstjes? Zijn uitgangspu­nt was alleszins artistiek. Escher goochelde met ongewone standpunte­n. Wat een afbeelding is, en hoe het bij het kijken ernaar kan gaan knetteren in onze hersenen: het was een effect dat hij op de spits dreef.

Wervende artikels in tijdschrif­ten als Time en Life lanceerden Escher in de VS. Zijn vroege prenten werden daarop herdrukt. Escher was geen fan van de popcultuur, maar juist in de jaren 60 en 70 zouden zijn prenten een hoge vlucht kennen. Populaire werken als Waterval (hier afgebeeld), Klimmen en dalen (een

trap zonder einde), Belvedère (‘binnen’ en ‘buiten’ aan elkaar gelast) en Dag en nacht (vogels en vissen in een vlakverdel­ing die tot in het extreme doorgevoer­d is) gingen als posters vlot van de hand. Ongetwijfe­ld vielen de psychedeli­sche kwaliteite­n ervan in de smaak.

Een voorstel van Mick Jagger voor een platenhoes, van Stanley Kubrick voor medewerkin­g aan een film: Escher sloeg ze hooghartig af. Toch zou het latere popularise­ren en eindeloos reproducer­en van zijn prenten hem goed bevallen zijn. Jim Henson verwees in zijn film Labyrinth naar de claustrofo­bische trappenhal van de prent Relativite­it. The Simpsons brachten Escher een hommage. En ontwerpers van de doolhofwer­elden van computersp­elletjes en games hebben zijn principes omarmd.

Ook in het taalgebrui­k is Nederlands meest gereproduc­eerde graficus doorgedron­gen. The Financial Times had het onlangs over een ‘Escher market’: de beurs die eeuwig omhoog lijkt te gaan. Een optische illusie, zoals we intussen weten.

Aanvankeli­jk was zijn werk vooral in trek bij mathematic­i en andere wetenschap­pers. Dat flatteerde Escher, want eigenlijk was hij geen bolleboos

‘Escher op reis’, tot 28/10 in het Fries Museum, Leeuwarden.

 ?? © the M.C. Escher company b.v. ?? ‘Waterval’: een breinbreke­r die populair werd in de jaren 60 en 70.
© the M.C. Escher company b.v. ‘Waterval’: een breinbreke­r die populair werd in de jaren 60 en 70.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium