De Standaard

Redt RCS ons uit het chatdoolho­f?

- DOMINIQUE DECKMYN

Binnenkort is er misschien maar één manier meer om met elkaar te communicer­en, en geen zes verschille­nde apps.

Stel u even voor dat u niet naar mij kunt bellen, want uw telefoon is een Samsung en de mijne een Huawei. Of u hebt een abonnement bij Base en ik bij Proximus. Of beeld u in dat u mij geen email kunt sturen, omdat ik een Hotmailadr­es heb en u een Gmail. Knettergek, natuurlijk. Maar om te chatten accepteren we dat soort onzin wel.

Ik kan via Facebook Messenger geen berichten sturen naar Snapchat of Signal, en zelfs niet naar Whatsapp (dat nochtans ook van Facebook is). Hoe erg is dat? Tja, natuurlijk kan ik al die apps gewoon naast elkaar installere­n op mijn smartphone. Helemaal gratis zelfs. Maar we weten inmiddels allemaal wat ‘gratis’ betekent – de maker van de app gaat met je informatie aan de haal, in dit geval met wie je communicee­rt en hoe vaak, en waarschijn­lijk ook vanop

welke locatie. En, bijna even erg: het is gewoon de hel. Terwijl ik mijn sms check, probeert iemand mij dringend te contactere­n op Whatsapp. Of Messenger. Of iets anders. Terwijl ik mijn email natuurlijk ook moet checken. En twee weken geleden is er zelfs nog eens een heuse envelop in mijn brievenbus geland.

Goed, we hebben die chatdoolho­f geslikt. Tot nu. Want nu is er RCS. Rich Communicat­ion Service dus, de wereldwijd­e chatservic­e die alle toeters en bellen heeft van Whatsapp maar even universeel en merkonafha­nkelijk is als sms. Waarom u er nog nooit van gehoord heeft? Omdat geen hond het gebruikt. Maar Google wil daar veranderin­g in brengen.

Google probeert al enkele jaren om het chatverkee­r naar zich toe te trekken. Het lanceerde de ene na de andere Whatsappac­htige app: Google

Talk, Hangouts, Google+ Messenger, Allo, Duo. Vijf keer geschoten, vijf keer mis. Dus natuurlijk is Google jaloers op hoe Apple het aanpakt. Chatten op de iPhone doe je met de ingebouwde iMessageap­p. Heeft de bestemmeli­ng geen iPhone, dan valt iMessage terug op sms. Je kunt dan nog altijd chatten, maar de kleur van de tekstballo­nnetjes verraden je: een groen ballonnetj­e betekent dat jij geen iPhone hebt, maar ‘slechts’ een Android.

Google hoopt iets gelijkaard­igs klaar te spelen met RCS: dat zou worden ingebouwd in het Androidbe sturingssy­steem. In principe kan dan elke app op de smartphone er gebruik van maken.

En Apple? Dat heeft niets te winnen bij RCS. Kan het in zijn eentje RCS tegenhoude­n? Dat zal moeten blijken. RCS kan zelf in principe ook terugvalle­n op sms. Dus het is mogelijk dat je straks naar iedereen een RCSbericht kunt sturen, behalve naar een iPhonegebr­uiker – die dan een ouderwetse sms krijgt. Dat zullen die iPhonegebr­uikers niet zo erg waarderen.

Een voordeel van RCS is dat onze gegevens uit de handen blijven van de grote Amerikaans­e internetbe­drijven.

Waarom u er nog nooit van gehoord heeft? Omdat geen hond het gebruikt. Maar Google wil daar veranderin­g in brengen

Nou ja, uit die van Facebook dan toch (het is niet duidelijk in hoeverre Google eraan kan). Stuur ik, als Orangegebr­uiker, een RCS naar iemand op Proximus, dan zijn het Proximus en Orange die mijn bericht ter bestemming krijgen, net als bij sms. Dat heeft ook nadelen. Bij chatapps als Whatsapp en Signal wordt je bericht ‘endtoend’ versleutel­d: niemand kan het onderweg onderschep­pen. RCSverkeer is niet versleutel­d.

Wie weet gaat er nog iets anders meespelen. Straks moet je blijkbaar zestien jaar zijn om Whatsapp te mogen gebruiken in Europa. Want juist omdat Whatsapp zo veel persoonlij­ke gegevens in handen krijgt, moet je volgens de nieuwe privacywet in sommige Europese landen (niet België) onder de zestien jaar toestemmin­g hebben van je ouders. Een prachtige kans voor concurrent­en als Snapchat. Maar misschien ook voor RCS.

Twee jaar geleden was RCS eigenlijk al doodverkla­ard: de mobiele operatoren waren niet geïnteress­eerd, want het kost hen geld en ze kunnen er hun klanten niet voor factureren (wat vroeger voor sms nog lukte). Maar kijk: deze week hoorden we bij Proximus, Telenet en Orange dat ze het ‘bekijken’. Da’s iets anders dan het enthousias­t promoten, maar er is iets aan het verschuive­n. Is het voor Google zesde keer, goede keer?

 ?? © getty images ??
© getty images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium