De Standaard

BELGISCHE GROEIER UMICORE TROEFT FACEBOOK AF

- JAN REYNS

De hausse van Amerikaans­e technologi­ereuzen zoals Facebook, Alphabet en andere gorilla’s met een beurswaard­e van meer dan 500 miljard dollar, is al langer een versnellin­g lager geschakeld. Dat geldt niet voor Amazon, dat donderdag bewees waarom: een omzetgroei van 43% voor zo’n kolos is buitenaard­s. Dan mag het aandeel tegen 90 keer de verwachte winst noteren, want iedereen weet: Jeff Bezos kan de winst gemakkelij­k verhogen, maar hij doet het (nog) niet. Eerst nog wat marktaande­el winnen.

Maar ook Facebook, dat toch zo onder druk staat door het misbruik van gegevens, maakte een winstgroei bekend van 49%. Dat is veel meer dan de 39% groei die verwacht werd.

Het merkwaardi­ge is dat het Facebookaa­ndeel nu tegen amper 20 keer de verwachte winst noteert. Dat is nauwelijks hoger dan de waardering van het gemiddelde Amerikaans­e aandeel. Terwijl de groei toch buitengewo­on sterk blijft. Bovendien heeft Facebook ook nog een potje cash van zowat 50 miljard dollar. Niet zozeer bij de consumente­n, maar bij beleggers is het wantrouwen groot.

Dat is er blijkbaar ook voor Microsoft, dat ook superresul­taten be kendmaakte, maar niet meer dan 25 keer de winst mag kosten.

Bij Umicore is het enthousias­me zich daarentege­n nog volop aan (één jaar geleden = 100)

Umicore verrekent nu 30 keer de verwachte winst van dit jaar en lijkt zo duurder dan Facebook dat tegen 20 keer de verwachte winst noteert

het opbouwen. De Belgische materialen­groep maakte donderdag te vroeg, want nog tijdens de beursdag, bekend dat ze de verwachtin­g voor de bedrijfswi­nst voor dit jaar optrekt tot 510 à 550 miljoen euro (van 500 miljoen euro). Die verhoging is bijna volledig te danken aan de groei bij de divisie ‘Energy and Surface’, zeg maar de kathoden voor herlaadbar­e batterijen. Koren op de molen van de Umicorebel­ie vers, want daar zit de toekomst. Van de 530 miljoen euro bedrijfswi­nst die analiste Nathalie Debruy ne van Degroof Petercam voor dit jaar voorspelt, ziet zij 251 miljoen euro van energy & surface komen. In 2020 zou dat al 480 miljoen eu ro zijn en heel Umicore zou dan 800 miljoen euro bedrijfswi­nst neerzetten. Dit jaar zou de winst met 30% groeien, in 2019 met 23%.

Maar het Belgische groeiaande­el verrekent nu wel al 30 keer de verwachte winst van dit jaar. Op die basis lijkt Umicore dus veel duurder dan Facebook, dat tegen 20 keer de verwachte winst noteert. Bovendien groeit de winst van Facebook nog dubbel zo hard als die van Umicore.

Maar misschien maken we nog maar het begin mee van de grote opgang van Umicore en/of gaat Facebook snel toch een toontje lager zingen. Dat is wat de uiteenlope­nde koersontwi­kkeling nu zegt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium