De Standaard

Eerste horde genomen, nu de licentie nog

David Nakhid (53) is de nieuwe eigenaar van Lierse. Tenminste, als de club via het BAS een licentie krijgt voor het profvoetba­l. Alleen dan gaat de deal door.

-

LIER I 72 uur hebben de finale onderhande­lingen geduurd. David Nakhid was dinsdag in België gearriveer­d met als doel die dag een akkoord te bereiken over de overname van Lierse. Maar het duurde alsnog tot donderdag even voor middernach­t vooraleer er witte rook kwam. Gisteren raakte dan bekend dat David Nakhid – die al sinds november zijn zinnen had gezet op Lierse – dan toch de nieuwe eigenaar wordt. Hij brengt Manu Karagianni­s, die hij nog kent van tijdens zijn voetbalcar­rière, mee als technisch directeur.

Dat de overname rond is, betekent niet dat Lierse automatisc­h zeker is van de licentie. Het belangrijk­ste is nu dat de bankwaarbo­rgen tijdig aangelever­d kunnen worden. Lierse heeft nog tot woensdag 2 mei om middernach­t de tijd om documenten toe te voegen aan zijn licentiedo­ssier.

De andere betrokken partijen – Tubeke, dat in 1B kan blijven als Lierse geen licentie krijgt, en de KBVB – kunnen nog tot donderdagm­iddag 12 uur stukken toevoegen. Die avond moet Lierse dan voor het BAS verschijne­n. Ten laatste op 10 mei volgt er een uitspraak. Als de licentie er niet komt, wordt Lierse geschrapt van de bondslijst­en en gaat de overname niet door. ‘Ik zal pas echt gaan feesten en goed slapen als de licentie er is’, zegt ceo Jan Van Elst.

Qatar

Er zijn wel nog wat vragen. Waar komt het geld vandaan waarmee Nakhid Lierse overneemt? Er is steeds sprake van een Qatarees investerin­gsfonds, maar dat is nog niet bevestigd en zal het BAS ongetwijfe­ld onder de loep nemen. Nakhid zelf wil pas toelichtin­g ge

David Nakhid

Met David Nakhid (54) uit Trinidad en Tobago heeft Lierse een wereldburg­er als nieuwe eigenaar. De voormalige profvoetba­ller van SV Waregem – waar hij tussen 1990 en 1992 speelde – groeide op in een diplomaten­familie op de eilandengr­oep in de Caribische Zee en studeerde politieke wetenschap­pen in Washington. Door zijn voetbalcar­rière zag hij de halve wereld. Hij was ook 35 keer internatio­nal. Nu woont hij in Beiroet, waar hij sinds 2006 een voetbalsch­ool heeft. Mogelijk wil hij enkele talenten uit die academie bij Lierse plaatsen. Nakhid kwam in 2015 even in beeld toen hij kandidaat was om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de Fifa. (gegy) ven na de uitspraak van het BAS.

Met deze verkoop komt een einde aan een periode van elf jaar waarin de Egyptenaar Maged Samy en zijn bedrijf Wadi Degla aan de leiding van de club stonden. Die kwam in 2007 met grootse plannen naar het Lisp – Champions Leaguevoet­bal, een nieuw stadion, de beste jeugdoplei­ding – maar vertrekt elf jaar en een dikke 75 miljoen geïnvestee­rde euro’s later met de staart tussen zijn benen. De club staat vandaag even ver als toen hij aankwam. (gegy)

‘Ik zal pas echt gaan feesten en goed slapen als de licentie er is’

JAN VAN ELST

Ceo Lierse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium