De Standaard

‘We hebben het probleem goed bestudeerd. Hopelijk maken we snel de juiste keuze’

Drie wedstrijde­n, nul zeges. Regerend wereldkamp­ioen Lewis Hamilton heeft redenen om nukkig rond te lopen: zijn teammaat is sneller, de Mercedes heeft een bandenprob­leem en dat nieuwe contract blijft uit.

- Lewis Hamilton beleeft vooralsnog niet zijn beste seizoen. GERT VERMERSCH

BAKOE I De Grote Prijs van Azerbeidzj­an is Lewis Hamilton nog niet echt gunstig geweest. In twee deelnames geraakte de viervoudig­e wereldkamp­ioen nooit verder dan een vijfde plaats. In 2016 kon de Brit na een crash in de kwalificat­ies pas als tiende vertrekken, vorig jaar werd hij aangereden door Sebastian Vettel en kwam de hoofdsteun van zijn Mercedes los. Zijn palmares op het stratencir­cuit van Bakoe is dus niet van die aard om de Brit een mentale opkikker te bezorgen. Die kan hij wel gebruiken.

Bandenprob­lemen

Zijn Mercedes F1 W09 mag dan nog altijd tot de beste bolides van het startveld behoren – het ding heeft de sterkste krachtbron van het hele pak –, dat voordeel is lang niet meer zo groot als het de afgelopen jaren geweest is. Het verschil – vooral met Ferrari – is ondertusse­n zo klein geworden, dat kleine tekortkomi­ngen dit jaar opeens een groot probleem lijken te worden.

De manier waarop de Mercedes met de banden omgaat, bijvoorbee­ld. Dat is nooit het sterkste punt van de Zilverpijl­en geweest. In 2018 is die term echter een understate­ment geworden. Behalve met de hardere bandensoor­ten lijkt men er bij Mercedes niet in te slagen om de rubbers op de juiste temperatuu­r te brengen. Dat levert vooral in de kwalificat­ies, wanneer de allerzacht­ste banden worden omgelegd, problemen op. Resultaat: behalve in Australië werd Mercedes in de strijd om de pole telkens ruim afgetroefd door Ferrari. Voor Hamilton, recordhoud­er qua pole posities, geen leuke vaststelli­ng.

Maar ook in de races loopt het niet zoals het hoort. Na drie grote prijzen wist Mercedes nog geen enkele race te winnen en dat hebben ze daar de laatste vijf jaar niet meer meegemaakt. Hamilton houdt zich nog wel sterk. ‘We hebben het probleem goed bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat er allicht vijf of tien oplossinge­n voor te vinden zijn. Hopelijk maken we snel de juiste keuze.

Bottas sneller

Want Hamilton heeft snel een goede kwalificat­iesessie én een zege nodig. Bij de laatste twee grote prijzen moest hij zowel in de kwalificat­ies als de race zelf de duimen leggen voor teammaat Valtteri Bottas. Dat betekent dat Bottas bij de zes meest recente grand prixs vijf keer voor Hamilton finishte.

Het valt dus niet te ontkennen dat de Fin dit jaar beter overweg kan met de tekortkomi­ngen van de Mercedes. Niet dat Bottas een onberispel­ijk parcours rijdt, maar zijn twee recente podiumplaa­tsen zorgen ervoor dat de Fin in de WKtussenst­and amper vijf punten moet toegeven op zijn Britse teammaat.

Dat miniem verschil wordt echter niet weerspiege­ld in het salaris van het Mercedesdu­o. Hamilton verdient op dit moment

LEWIS HAMILTON Wereldkamp­ioen Formule 1

vier keer meer dan Bottas. Een kloof die de Brit zelfs graag nog wat zou uitdiepen.

De onderhande­lingen over een nieuw contract slepen evenwel aan. Hamilton wil 50 miljoen euro per jaar incasseren, wat hem meteen de grootste verdiener uit de geschieden­is van de F1 zou maken. Een som waar Mercedes niet noodzakeli­jk over zal struikelen. Alleen wil Hamilton dat voor de volgende drie seizoenen vastleggen. Teambaas Toto Wolff ziet liever een overeenkom­st van twee jaar. ‘Enkel nog wat puntjes op de i zetten en we komen tot een deal’, omschrijft Wolff de onderhande­lingen. Maar er heerst twijfel bij Hamilton. En dat is het laatste wat de Brit op dit moment nodig heeft.

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium