De Standaard

‘Ik vind het heel goed dat ook de leerlingen en docenten meepraten’

- STIJN COOLS Leerlingen willen ook

TURNHOUT I Op het Heilig Grafinstit­uut in Turnhout hebben leerlingen van over heel Vlaanderen en uit alle onderwijsv­ormen tijdens de J1000 nagedacht over de toekomst van de school. ‘En daar zijn heel wat interessan­te zaken uitgekomen’, vertelde organisato­r Jan Masereel na afloop.

Enkele voorlopige conclusies van al die debatsessi­es en denkoefeni­ngen zijn vrijdag vrijgegeve­n. Die zullen de komende weken nog grondiger bekeken worden. De Vlaamse Scholieren­koepel (VSK) zal er ook mee aan de slag gaan.

Wat scholen bijvoorbee­ld direct mogen invoeren, zo blijkt, zijn ‘vakken die in het dagelijkse leven van pas kunnen komen’. Voorbeelde­n die gegeven worden zijn onder meer EHBO, politiek en financiële kennis.

Brede vorming

Tegelijker­tijd vinden de vijfhonder­d deelnemend­e leerlingen uit het laatste jaar dat een brede vorming belangrijk blijft. En dat dus niet het hele curriculum in functie moet staan van een toekomstig­e loopbaan.

Wat ze meer willen zien op school, zijn onder meer keuzemogel­ijkheden of keuzevakke­n. Daarmee hangt de oproep samen om in te spelen op de talenten van de leerlingen.

In evaluaties mag er daarenbove­n heus wat meer oog zijn voor de vooruitgan­g van leerlingen. De aandacht voor punten mag wat minder. En centrale examens zoals die bijvoorbee­ld in Duitsland of Engeland bestaan – voor alle leerlingen dezelfde toetsen op dezelfde tijdstippe­n – dat zien ze toch niet zitten.

Op het lijstje met zaken die de leerlingen ernstig in twijfel trekken, staan de achtste lesuren, huiswerk, het onderschei­d tussen de vormen aso, tso, bso en kso én, opmerkelij­k genoeg, de digitalise ring. Maar dat valt wellicht te verklaren doordat veel leerlingen de leerkracht nog als een rots in de branding willen zien.

Een opmerkelij­ke gast op de slotceremo­nie was de Nederlands­e minister van Onderwijs Ingrid van Engelshove­n (D66). Zij volgde nog les op de organisere­nde school, al is dat al enkele decennia geleden.

‘In mijn tijd was een dergelijk initiatief ondenkbaar. Ik vind het heel goed dat niet alleen bestuurder­s hun stem laten horen maar dat ook de leerlingen en docenten meepraten.’

INGRID VAN ENGELSHOVE­N (D66)

Nederlands minister van Onderwijs

 ?? © hh ?? vakken die in het dagelijkse leven van pas komen,
© hh vakken die in het dagelijkse leven van pas komen,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium