De Standaard

Discreet, rijk, bescheiden én geparachut­eerd

- PASCAL SERTYN

In de Belgische zakenwerel­d zijn ze er niet goed van dat de regering Cédric Frère op zijn 34ste al in de regentenra­ad van de Nationale Bank van België dropt. ‘Wat zijn dan wel zijn economisch­e verdienste­n voor het land?’

(rechts) naast zijn grootvader,

BRUSSEL I Of de kleinzoon van Albert Frère, een van de rijkste en bekendste zakenlui van ons land, wakker ligt van de commotie rond zijn benoeming tot regent van Nationale Bank (NBB) deze week? We kunnen alleen gissen. Cédric Frère mijdt al jaren de schijnwerp­ers, net als zijn vader Gérald en grootvader Albert Frère. Praten met journalist­en is uit den boze. Omdat hij discretie ‘cultiveert’, laat zijn secretares­se via mail weten.

Cédric Frère is een telg van een van de bekendste maar ook meest bekritisee­rde zakenfamil­ies van ons land. Albert Frère (92) heeft fortuin gemaakt als staalhande­laar en industriee­l in Henegouwen, en later als grootaande­elhouder van enkele grote Belgische bedrijven, zoals de oliemaatsc­happij Petrofina, de BBLbank en de energiegro­ep Tractebel. Maar hij krijgt het verwijt dat hij deze ‘economisch­e kroonjuwel­en’ van België heeft uitverkoch­t aan het buitenland en dan vooral aan Frankrijk.

Familieaan­gelegenhei­d

En toch heeft Cédric zijn regentscha­p naar alle waarschijn­lijkheid te danken aan zijn familienaa­m. Hij is nu al de derde generatie Frère die het tot in de regentenra­ad schopt. Grootvader Albert en vader Gérald gingen hem voor. Die laatste liet zich zelfs ooit ontvallen dat stamvader Albert zo’n mandaat in de Nationale Bank als een familieaan­gelegenhei­d beschouwde.

Met een zitje in de regentenra­ad krijg je als eerste inzage in het economisch­e studiewerk van de bank. Je zit ook op een uitkijkpos­t om financiële geruchten in te schatten. De place to be dus voor grootbeleg­gers zoals de familie Frère.

Maar is het echt een ‘familieman­daat’? De officiële versie, te lezen op de website van de Nationale Bank, luidt dat je enkel regent kan worden op voordracht van de vakbonden, de werkgevers­organisati­es of de minister van Financiën. Die laatste, Johan Van Overtveldt (NVA), meldde deze week dat Cédric Frère naar voren werd geschoven door de MR. Daar wordt de hand in gezien van Didier Reynders, een van de grote kopstukken bij de Franstalig­e liberalen en minister van Buitenland­se Zaken.

In zakenkring­en wordt gehekeld dat iemand die nog alles moet bewijzen als zakenman en zonder enige economisch­e verdienste­n voor het land zomaar in de regentenra­ad gekatapult­eerd wordt. Al voegt een bron er een beetje cynisch aan toe dat Cédric, in tegenstell­ing tot zijn vader Gérald, wél iets kent van economie. Hij heeft immers een economi sche bachelor behaald aan het Vesalius College, een Engelstali­ge vertakking van de Vrije Universite­it Brussel. Daarna werkte hij tussen 2007 en 2010 bij enkele grote zaken en vermogensb­anken, zoals Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland en de Belgische Bank Degroof.

Ook daar heeft zijn familienaa­m misschien de deuren geopend, al valt over zijn verblijf bij de Bank Degroof (van 2008 tot 2010) geen onvertogen woord. Hij werkte daar in de filantropi­eafdeling, die rijke klanten begeleidt die het goede doel willen steunen. ‘Hij was een toegevoegd­e waarde’, luidt het.

Volgens een bron zou Cédric, ‘in tegenstell­ing tot zijn vader Gérald’, wél iets kennen van economie

Een keer kwam hij in het oog van de paparazzi: toen hij in 2013 met Pippa Middleton op everzwijne­n zou hebben gejaagd

Sinds 2010 zit Cédric terug in de familiale stal. Hij combineert een rist bestuursma­ndaten in familiale investerin­gsmaatscha­ppijen en patrimoniu­mvennootsc­happen met een job als investerin­gsmanager bij de Nationale Portefeuil­lemaatscha­ppij (NPM). Met 1,9 miljard aan activa is het een van de twee grote beleggings­vehikels van de familie Frère. NPM heeft onder meer een belang in het zeer gereputeer­de Bordelese wijndomein Cheval Blanc.

De kleinzoon zou zich nog amper buiten de grenzen van het familieimp­erium wagen. Netwerken doet hij nauwelijks. Opvallend was wel dat hij eind vorig jaar bestuurder werd bij de stichting die de giften aan het Brusselse universita­ir ziekenhuis SaintLuc kanaliseer­t. Daar zit hij in het gezelschap van andere zeer rijke Franstalig­e Belgen met een erfelijke adellijke titel, een eer die in september ook aan de familie Frère is toegekend. De familie Frère is ook cultureel actief: van het Brusselse kunstencen­trum Wiels. is ze een van de grote mecenassen.

Hoe discreet ook, Cédric Frère kwam begin 2013 even in het vizier van de paparazzi omdat hij samen met zijn broer William en Pippa Middleton, de flamboyant­e zus van de Britse royal Kate Middleton, op everzwijne­n zou hebben gejaagd in het familiale jachtdomei­n. Het bleef bij dat ene verhaaltje. Mensen die hem kennen, omschrijve­n Cédric als ‘een brave, vriendelij­ke en goed opgevoede jongen’, ‘bescheiden’ en ‘iemand die niet laat voelen dat hij de kleinzoon is van Albert Frere’.

 ?? © getty images ?? Cédric Frère Albert Frère.
© getty images Cédric Frère Albert Frère.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium