De Standaard

Koningsdag met politiek tintje

-

Dit jaar vierden koning WillemAlex­ander en koning Maxima Koningsdag, de verjaardag van de vorst, in Groningen. De provincie lijdt zwaar onder de gaswinning. ‘We hebben een heel indringend gesprek gehad met diegenen die echt geraakt zijn door de aardbeving­en’, zei de koning aan de omroep NOS.

Niet alle Nederlande­rs waren opgezet met het politieke tintje dat WillemAlex­ander aan het feest gaf: ‘Gaat elke provincie nu haar probleem op Koningsdag over de jarige uitstrooie­n?’ (red)

Ondanks hun grote meningsver­schillen – over internatio­nale handel en het Iraanse nucleaire akkoord – verliep de ontmoe ting tussen de Amerikaans­e president Do nald Trump en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel gisteren hartelijk. ‘Onze re latie is uitstekend’, zei Trump. ‘Eigenlijk is die van bij het begin heel goed geweest, al leken sommige mensen dat niet te begrijpen.’ Hij noemde Merkel een ‘erg buitengewo­ne vrouw.’

Merkel erkende dat ze moeilijke regeringso­nderhandel­ingen achter de rug had, maar dat ze het erg belangrijk vond dat haar eerste reis buiten Europa als nieuwe kanselier haar naar Washington bracht.

Kritiek op Duitsland klonk er gisteren in Brussel. Daar bezocht Mike Pompeo, de nieuwe Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, het Navohoofdk­wartier. Pompeo zei dat Duitsland niet genoeg militaire inspanning­en doet. Daarmee herhaalde hij de kritiek van Trump op veel Europese landen, die de belofte om twee procent van hun bbp naar defensie te laten vloeien niet nakomen.

Merkel repliceerd­e dat Duitsland volgend jaar 1,3 procent van zijn bbp zal investeren. ‘En dat is al een stijging tegenover voorgaande jaren.’ (rtr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium