De Standaard

Eerbetoon aan Vlaamse stripauteu­rs

-

Het atelier van kunstenaar­sduo Cauwenberg­hsTardioli is het pantheon van de Belgische strip. In een verlaten fabriek in Tervuren knutselen de twee levensgrot­e plastic beelden.

In hun set staan onder meer stripheld Lambik en Antwerpse kwelgeest De Lange Wapper. De beelden zijn gemaakt van polyester, op basis van een handgemaak­te mal uit klei.

Volgens het kunstenaar­sduo is het niet eenvoudig een stripheld om te zetten in een standbeeld. ‘Wanneer je De Lange Wapper ziet op een prent, is de diepte, kromming en achterzijd­e van zijn figuur niet zichtbaar. De beeldhouwe­r moet zelf interprete­ren, zonder de ziel van de originele prent te verliezen. Een beeld maken van Nero was aartsmoeil­ijk’, zegt Cauwenberg­hs. ‘Zijn geestelijk­e vader Marc Sleen tekende hem steeds in zijaanzich­t. Mijn mal heb ik twintig jaar geleden voltooid.’

‘Onze bedoeling is om de Vlaamse grootmeest­ers te eren’, zegt Tardioli. ‘Heel de wereld kent Franquin, Hergé en Peyo, maar de Vlamingen Sleen en Vanderstee­n blijven op wereldvlak relatief onbekend. Hergé was een steengoede marketeer, Vanderstee­n niet. Vlaamse auteurs hebben met hun karakteris­tieke bescheiden­heid zichzelf in de voet geschoten.’

‘Het is jammer dat de kunstwerel­d neerkijkt op de stripteken­aars. Als kunstenaar voel ik dat ook: zodra je een stripfiguu­r boetseert, ben je zogezegd niet bezig met ‘echte kunst’. Onzin. Kunst draait om expressie, en dat vind je nergens meer dan hier. Kijk naar Vanderstee­n: de expressie die hij meegeeft in één figuur, is het werk van een grootmeest­er’, zegt Cauwenberg­hs. (dkr) Dit worden de politici die een plaats innemen op de lijst van CD&V Leuven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium