De Standaard

‘We willen benadrukke­n dat het niet om persoonlij­ke belangen gaat, maar om de stad en de Leuvenaars’

-

CD&V Leuven heeft zijn campagne op gang getrapt. De politici scharen zich achter de slogan ‘Het draait om Leuven’. Subtiel viseren ze de grote ego's in de politiek en de partijen die de laatste maanden het nieuws haalden met hoge zitpenning­en. ‘Wij zetten geen persoonlij­ke belangen voorop. Het gaat om de stad en de Leuvenaars’, zegt kandidaatb­urgemeeste­r Carl Devlies (CD&V). ‘We proberen politieke spelletjes te vermijden. Zo wil CD&V Leuven het doen.’

Devlies licht alvast een tip van de sluier op van het verkiezing­sprogramma. Ze willen dat de stra ten er pico bello uitzien en dat elke straat een identiteit­skaart krijgt waar de geplande werken in worden opgenomen. Verder wil de partij elektrisch­e shuttles lanceren en een efficiënte­re bedeling van postpakket­ten een boost geven. Het eenzaamhei­dsprobleem bij ouderen wil CD&V Leuven dan weer oplossen door deelgemeen­tehuizen in te richten als sociale cafés en sociale postbodes in te zetten.

Coalitie

Ook opvallend zijn de ideeën om pleinen met gratis wifi in het leven te roepen, om de Philipssit­e een upgrade te geven met een openluchtz­wembad en om een tuinloket op te richten waar Leuvenaars terechtkun­nen bij een tuincoach.

Politiek gevoeliger en misschien zelfs struikelpu­nten in latere coalitiebe­sprekingen zijn de de Bruulparki­ng. NVA wil dat het bestuur eerst alternatie­ven onderzoekt.

Jong en oud op lijst

Eerder deze week werd het overgrote deel van de lijst bekendgema­akt. De plaatsen van kopstukken Dirk Vansina, Els Van Hoof, Karin Brouwers en Carl Devlies waren al bekend.

Huidig schepen Erik Vanderheid­en krijgt de vijfde plaats, en OCMWvoorzi­tter Herwig Beckers de zesde. Gemeentera­adsleden Johan Geleyns en Fons Laeremans zijn de nummers zeven en acht.

Er staan negen mensen jonger dan 30 op de lijst, van wie de jongste pas 18 werd. Opvallend is de grote groep dertigers tot vijftigers. Ook enkele senioren en ouwe getrouwen blijven op post. Edmond Feyfer blijft zich inzetten, zijn 82 lentes ten spijt. (jph)

CARL DEVLIES Kandidaatb­urgemeeste­r (CD&V)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium