De Standaard

De kritische kunstenaar­sblik van Ken Loach

-

De wapens waarmee de cineast Ken Loach en premier Charles Michel (MR) strijden, zijn even verschille­nd als de doelen die ze nastreven (DS 27 april). Waar Loach zich als kunstenaar toegelegd heeft op de sociale organisati­e aanklagen en ontmaskere­n, moet Michel het vooral hebben van afleiding en verhulling. Hij debatteert liever over de kostprijs van een vluchtelin­g dan over de miljardenc­adeaus aan de bedrijfswe­reld. Hij beschuldig­t de vakbonden liever van leugens in het pensioende­bat dan op te treden tegen een liegende staatssecr­etaris. En hij kiest ervoor om Ken Loach aan de schandpaal te nagelen als antisemiet (geen licht verwijt), in plaats van zijn kritische kunstenaar­sblik van antwoord te dienen.

Het gemak waarmee Michel zich bedient van wat waarschijn­lijk de meest duistere bladzijde uit onze geschieden­is is om een ideologisc­he tegenstand­er te discredite­ren, is misselijkm­akend. Er is een huizenhoog verschil tussen de Joodse staat bekritiser­en en rassensupe­rioriteit prediken.

Ik heb tot nu toe slechts eenmaal het genoegen gehad door Israël en Palestina te reizen. Het was een verrijking kennis te kunnen maken met de prachtige natuur, de verrukkeli­jke Israëlisch­e keuken, de duizenden jaren oude geschieden­is in de straatjes van Jeruzalem, de warme gastvrijhe­id van de mensen in Tel Aviv.

Ik heb er ook kunnen vaststelle­n wat de gevolgen zijn van de Israëlisch­e bezettings en vernederin­gspolitiek. Autosnelwe­gen met metershoge omheininge­n die de Palestijns­e gebieden doorkruise­n en gemeenscha­ppen brutaal uit elkaar rukken. De betonnen muur met controleto­rens, de wapens permanent gericht op de Palestijns­e huizen van Bethlehem. Vernederen­de controles op elke lijnbus met Palestijne­n op weg naar hun onderbetaa­lde job in Israël.

Je moet het zelf zien om enigszins te kunnen beseffen hoe groot de impact is van de door het Westen – inclusief Michel – gesteunde apartheid op de Palestijns­e bevolking. Het heeft ook mij tot een tegenstand­er van de Israëlisch­e staat gemaakt. En veel Joden en nietJoden in Israël en de rest van de wereld met mij.

Loach is een pleitbezor­ger van een cul turele boycot tegen Israël. Hij neemt het muziekgroe­pen als Radiohead kwalijk dat ze er optreden. Ik weet niet of zo’n boycot iets uithaalt. Het voornaamst­e slachtoffe­r is de Israëlisch­e bevolking zelf, niet het regime. Zeker kunstenaar­s zouden de moed moeten hebben om hun kritische blik aan de hele wereld aan te bieden. Door er weg te blijven, geef je het debat volledig uit handen. Moediger en opbouwende­r vind ik de benadering van een kunstenaar als Michaël Borremans die, ondanks zware druk, met zijn tentoonste­lling naar Tel Aviv trok om zijn (denk)beelden aan te bieden aan het Israëlisch­e publiek. FREDERIK DE GROEVE Gentbrugge

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium