De Standaard

Waar blijven de neutrale sigaretten­pakjes?

-

Dat de Democraten geen politieke leiders hebben, is volgens Amerikajou­rnalist slechts schijn. Ze zijn er, maar zullen pas opduiken tijdens de voorverkie­zingen (in ‘De mening’ in dS Avond). SUZANNE GABRIELS betreurt dat Maggie De Block niet alle beloftes uit haar antitabaks­plan heeft waargemaak­t. Zoveel tijd heeft ze daar niet meer voor.

In april 2016 liet minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) via een persberich­t weten welke maatregele­n tegen tabak ze tijdens haar ambtstermi­jn zou nemen. Enkele daarvan heeft ze gerealisee­rd. Zo voerde ze de Europese richtlijn op tabaksprod­ucten in: er kwam een verbod op additieven en er kwamen grote gezondheid­swaarschuw­ingen op beide kanten van een sigaretten­pakje. Verder wierf de FOD Volksgezon­dheid twaalf extra controleur­s aan, waardoor de bestaande rookwetgev­ingen vaker gecontrole­erd worden. Dat was slim en budgetneut­raal, want deze personeels­leden worden betaald via de extra boetes die ze uitschrijv­en.

Van enkele andere maatregele­n uit haar antirookbe­leidsplan, horen we sinds april 2016 niet veel meer. Zo blijft het stil over de neutrale sigaretten­pakjes. Dat zijn pakjes zonder promotione­le elementen als logo’s of merkkleure­n. In haar persberich­t van april 2016 stond het nochtans zo: ‘De minister van Volksgezon­dheid stippelt een traject uit om in 2019 de neutrale verpakking van tabaksprod­ucten op de markt te brengen. De invoering hiervan heeft in Australië geleid tot een daling van het aantal volwassen rokers van 15,9 procent in 2010 naar 13,3 procent in 2013.’

Als minister De Block tegen juni geen beslissing neemt in dit dossier, zullen er in 2019 geen neutrale pakjes zijn. Want de weg van beslissing naar publicatie in het Staatsblad tot invoering, is lang. Zeker omdat de tabaksprod­ucenten een hele tijd voor de invoerings­datum informatie moeten krijgen, zodat ze hun productiep­rocessen kunnen aanpassen.

Ook al hebben we geen sympathie voor deze bedrijfsta­k, zolang het toegestaan is om sigaretten te maken en te verkopen, moeten we redelijk zijn in onze eisen. Ook de kleinhande­laren hebben recht op een overgangsp­eriode waarin ze de oude stock van pakjes die nog niet neutraal zijn, kunnen verkopen. Wij vragen minister De Block daarom met aandrang om nog voor 31 mei, de Werelddag zonder Tabak, een beslissing te nemen met de regering.

Vertraging­smanoeuvre

Hoe die neutrale verpakking­en in het beleidspla­n terechtkwa­men? De Hoge Gezondheid­sraad (HGR) publiceerd­e in 2015 een rapport over het tabaksbele­id, waarvan de conclusie niet mals was: ‘Wat in ons land ontbreekt, is een samenhange­nde en daadkracht­ige aanpak die bestaat uit verschille­nde efficiënte maatregele­n die elkaar versterken.’ De HGR gaf daarop diverse aanbevelin­gen. Neutrale pakjes invoeren, was er een van.

Minister De Block vroeg aan de FOD Volksgezon­dheid om een rapport over neutrale pakjes te maken. Dat rapport moet ondertusse­n al op haar tafel liggen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) had gevraagd wat het effect was van neutrale pakjes op de grensaanko­pen. Wat de look van een pakje met grensaanko­pen te maken heeft, is ons minder duidelijk. Was dit niet gewoon een vertraging­smanoeuvre? Blijkt daaruit niet dat schrik voor dalende fiscale inkomsten een van de drempels is om neutrale verpakking­en in te voeren? Wij zouden graag zien dat het rapport van de FOD openbaar wordt gemaakt.

Maand zonder tabak

Net als ons land heeft Frankrijk een vrouwelijk­e arts als minister van Volksgezon­dheid. Agnès Buzyn boekt succes met haar antitabaks­beleid. Uit de meest recente gegevens van de Franse douane blijkt dat de tabaksverk­oop in dalende lijn zit. Er is een sterke stijging van de verkoop van nicotineve­rvangers zoals kauwgom of pleisters. De campagne ‘Le mois sans ta bac’, opgezet met overheidsf­inancierin­g, kende een enorm succes.

De recente stijging van de prijs met één euro bevestigt, samen met de invoering van neutrale pakjes, dat de Franse regering inspanning­en levert om het tabaksgebr­uik te vermindere­n. Op regeringsn­iveau is de wil er om in 2032 een nietrokend­e generatie te bereiken, eenzelfde ambitie als in een groeiend aantal andere landen over de hele wereld.

Laten we dit voorbeeld volgen. Daarvoor moeten we de handen in elkaar slaan: minister De Block kan dit samen met de ministers van Volksgezon­dheid van de gemeenscha­ppen doen. Wij staan als één blok achter haar om al deze nodige maatregele­n te verdedigen.

Heeft de overheid misschien schrik voor dalende fiscale inkomsten?

Mee onderteken­d door Pierre Bizel (Observatoi­re de la santé du Hainaut), Lieve Declerck (Gezinsbond), François Dekeyser (Le service d’etude et de prévention du tabagisme), Stefaan Hendrickx (Vlaams Instituut Gezond Leven), Caroline Rasson (Fonds des affections respiratoi­res), Freddy Van de Casseye (Belgische cardiologi­sche liga), Hedwig Verhaegen (Kom op tegen Kanker), Marc Verheyen (Vlaamse vereniging voor respiratoi­re gezondheid­szorg en tuberculos­ebestrijdi­ng). SUZANNE GABRIELS Expert tabaksprev­entie Stichting tegen kanker.

 ?? © Martyn F. Overweel ??
© Martyn F. Overweel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium