De Standaard

Een stapje dichter bij vrede

- BART BRINCKMAN

Een eerste handdruk op ZuidKoreaa­ns grondgebie­d. Vervolgens even het dorpeltje over om op NoordKorea­ans grondgebie­d dezelfde geste te doen. Weergaloos nam de NoordKorea­anse leider Kim Jongun vrijdag zijn ZuidKoreaa­nse collega Moon Jaein op sleeptouw. Na een wapenstils­tand van bijna zeventig jaar willen de Korea’s een vredesakko­ord tegen het einde van het jaar. De Nobelprijs voor de Vrede kan de twee staatshoof­den haast niet meer ontsnappen.

Het schouwspel bewijst de onvoorspel­baarheid van het nieuws. Enkele maanden geleden leek een militair conflict onvermijde­lijk, na al die NoordKorea­anse tests met langeafsta­ndsrakette­n en kernwapens. Sinds vrijdag wordt de ultieme dooi ingezet. Het historisch­e bezoek van de Amerikaans­e president Donald Trump aan Pyongyang lijkt al niet meer te kunnen mislukken. Als ook de Chinezen meewillen, dan ligt een vredesakko­ord binnen handbereik.

De NoordKorea­anse leider kondigde eerder al een stop van nucleaire tests aan. Die leken niet langer nodig, NoordKorea beschouwt zich voortaan als een kernmacht. Dat wordt een moeilijk punt in de vredesonde­rhandeling­en. NoordKorea verlangt een vredesakko­ord en de opheffing van de economisch­e sancties. In ruil wil het zijn nucleaire programma’s schrappen. Maar wil het ook zijn stock aan nucleaire wapens vernietige­n?

Kim bewijst dat hij niet voor een gat te vangen is. Naar de redenen voor zijn gedragswij­ziging blijft het gissen, gezien de schaarse informatie uit het land. Het zou kunnen dat de economisch­e sancties hem tot inkeer hebben verplicht. Daarvoor ontbreken evenwel harde bewijzen. NoordKorea heeft al veel rampspoed overleefd. De bevolking weet wat afzien betekent.

Maar het land is geïsoleerd. En Kim heeft wellicht geen zin om in het harnas te sterven. Zijn vader en grootvader stierven een natuurlijk­e dood. De confrontat­iepolitiek met het Westen, maar ook met traditione­le bondgenoot China, werd een doodlopend­e straat. De eigen bevolking zal best fier zijn op die nucleaire capaciteit. Het houdt ook het leger in het gareel. Uiteindeli­jk zet het vooral het leven van de president op het spel.

Kim blijft een hardvochti­ge dictator die met een schrikbewi­nd zijn bevolking onder de duim houdt. Maar hij heeft begrepen dat zijn regime een langer leven beschoren is, als het meer ruimte laat voor economisch­e groei en welstand, zelfs wat privéiniti­atief, in plaats van geld in te zetten op militair gejen. Dat laatste krikt de eigenwaan op, maar brengt op geen enkel manier de knorrende magen tot rust.

Politiek van confrontat­ie met Westen en China is doodlopend­e straat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium