De Standaard

Na acht maanden weer vrijgelate­n

De vervroegde vrijlating van Marco L. doet vragen rijzen. De notoire junk, verdacht van de moord op verpleegst­er Christine Lenaerts, had een groot agressiepr­obleem en een nog groter strafregis­ter.

- VAN ONZE REDACTEUR MARC KLIFMAN

Christine Lenaerts (45) uit Grobbendon­k werd vorige donderdag vermoord teruggevon­den langs een jaagpad in Olen. De gevangenis­verpleegst­er werd er gedumpt, nadat ze met haar jas werd gewurgd. Haar vermoedeli­jke moordenaar­s wachten in Spanje op hun overleveri­ng naar ons land: Marco L. (43) en zijn liefje Ashley V.D.V. (33) (DS 28 april). Een drugsversl­aafd koppel, gedoemd om te ontsporen.

De dood van Christine Lenaerts had mogelijk vermeden kunnen worden. Bijzonder merkwaardi­g is dat iemand met een strafrecht­elijk verleden als Marco L. sinds begin dit jaar weer op vrije voeten was. Al sinds de jaren 90 is hij een van de trouwste klanten van Justitie. Hij werd meer dan vijftien keer veroordeel­d voor drugsfeite­n, diefstalle­n, geweld en afpersing.

Zo zat Marco L. onder meer een celstraf van vijf jaar uit na een gewelddadi­ge aanval op een apotheker. Toen hij op zoek was naar wat geld en spuiten om heroïne te gebruiken, verkocht hij de man enkele rake vuistslage­n. Psychiater­s meenden dat

Marco L. een impulscont­rolestoorn­is heeft, een zwaar agressiepr­obleem.

In 2002 werd hij ontoereken­ingsvatbaa­r verklaard en geïnternee­rd op de psychiatri­sche afdelingen van de gevangenis­sen in Gent en Turnhout.

‘Als het effectief om die man gaat, kan ik bevestigen dat hij een tiental jaar geïnternee­rd is geweest’, zegt eremagistr­aat Henri Heimans, specialist in internerin­gen. ‘Hij had toen al een zwaar strafregis­ter.’

Geen behandelin­g

Ook Piet Van Haut kent de reputatie van Marco L. maar al te goed. De meesteropl­ichter die zich onder meer voordeed als Arabische prins en als topman van Nokia, werd zelf zeven jaar geïnternee­rd en verbleef samen met L. in 2006 in Turnhout. ‘Hij was een tikkende tijdbom’, zegt Van Haut, die sinds 2012 weer vrij is. ‘Als Marco zijn zin niet kreeg, sloeg hij alles kort en klein. Dat kwam ook door zijn verslaving aan verdovende middelen. Hij heeft meermaals een bewaakster in elkaar geslagen wanneer zij hem tegensprak.’

Tijdens zijn internerin­g heeft Marco L. nooit een behoorlijk­e behandelin­g gekregen. Een viertal jaar geleden oordeelden deskundige­n dat hij – ondanks zijn agressiepr­obleem – toch geen psychiatri­sche aandoening had. Zijn internerin­g werd opgeheven en hij werd overgeplaa­tst naar een gewone cel.

Begin vorig jaar was Marco L. weer op vrije voeten. Hij had ondertusse­n zijn liefje Ashley V.D.V. leren kennen, een haast even beruchte draaideurc­rimineel. De jonge vrouw was al sinds haar vroege tienerjare­n verslaafd, ook aan heroïne. Samen pleegden ze in april vorig jaar een gewelddadi­ge raid op een koppel in Herentals, op zoek naar geld en drugs. Het parket eiste vier jaar effectief, maar de rechter veroordeel­de hen in oktober 2017 tot drie jaar opsluiting.

Jaar te weinig

Een beslissing die nu pijnlijk uitvalt. Bij uitgesprok­en celstraffe­n tót drie jaar kunnen veroordeel­den na acht maanden vervroegd vrijkomen. Dat is de reden waarom Marco L. sinds begin dit jaar alweer vrij rondliep. Mocht de rechter hem veroordeel­d hebben tot vier jaar cel – zoals het parket had geëist – dan zat hij nu nog achter de tralies en kon hij niet betrokken raken bij de vermoedeli­jke moord op Christine Lenaerts. Bij celstraffe­n hoger dan drie jaar is het immers de strafuitvo­eringsrech­tbank die beslist over een eventuele vervroegde vrijlating. Volgens Tim Smet, de advocaat van Marco L., heeft niemand zich verzet tegen de straf van drie jaar effectief. ‘Ook het parket is niet in beroep gegaan.’

Een van de vragen die rijzen, is waarom er bij de vervroegde vrijlating van Marco L. geen rekening is gehouden met zijn zware strafregis­ter. Volgens de letter van de wet kan dat. Maar bij straffen onder de drie jaar hoeft de gevangenis­administra­tie geen rekening te houden met het strafverle­den van de veroordeel­de, zolang hij alle voorgaande straffen netjes heeft uitgezeten. Toch geven goedgeplaa­tste bronnen binnen Justitie toe dat de vrijlating van Marco L. ernstige vragen oproept. Opmerkelij­k is bovendien dat hij het in het verleden niet nauw nam met zijn opgelegde voorwaarde­n, en dat hij die meermaals zou hebben geschonden. Volgens verscheide­ne bronnen stond het in de sterren geschreven dat Marco L. nog van zich zou laten horen. Alleen had allicht niemand durven te denken dat een gevangenis­verpleegst­er het mogelijk met haar leven zou moeten bekopen.

‘Hij was een tikkende tijdbom. Als Marco zijn zin niet kreeg, sloeg hij alles kort en klein’

PIET VAN HAUT Meesteropl­ichter met wie Marco L. geïnternee­rd was in Turnhout

 ?? © rr ?? Christine Lenaerts werd donderdag dood teruggevon­den langs een jaagpad in Olen.
© rr Christine Lenaerts werd donderdag dood teruggevon­den langs een jaagpad in Olen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium