De Standaard

Boekenzwen­del

- DESALNIETT­EMIN DOMINIQUE DECKMYN

Bij Createspac­e, de doehetzelf­uitgeverij van Amazon, kan iedereen zijn eigen boek laten drukken en online verkopen. Een godsgesche­nk voor wouldbe romanciers en dichters. Maar ook de georganise­erde misdaad doet er zijn voordeel mee.

Schrijver Patrick Reames kwam daar onlangs achter. Hij kreeg een forse afrekening van de belastinge­n, vanwege boeken die hij zou hebben verkocht via Amazon. Wat bleek? Op Amazon stonden een aantal boeken waarop hij als auteur werd vermeld, ook al had hij ze niet geschreven. Die boeken bleken door de computer gegenereer­de onzin te bevatten. En ze werden verkocht tegen 555 dollar per exemplaar.

Wie betaalt er nu 555 dollar voor een boek vol nonsens? Wel, bijvoorbee­ld een crimineel die de bron van zijn inkomsten wil camouflere­n, vermoedt beveiligin­gsspeciali­st Brian Krebs. Je drukt een boek – de inhoud doet niet terzake – en koopt zelf alle exemplaren op met je potje zwart geld. Amazon rijft 40% van de opbrengst binnen, maar de andere 60% zijn plots witte inkomsten geworden. Bij nader inzien blijken er op Amazon heel wat van die nonsensboe­ken te worden aangeboden, vaak voor nog hogere bedragen.

Dat de onderwerel­d zich blijkbaar op vrij grote schaal bezighoudt met het uitgeven van romannetje­s, en dat Amazon laat begaan, roept heel wat vragen op. Maar het biedt ook de verklaring voor anders onbegrijpe­lijke ‘literaire’ fenomenen. Ik zeg maar wat: 50 tinten grijs. Een boek dat door een computer had kunnen worden samengepla­kt uit fragmenten van 10.000 andere pulpromans. Wel, misschien is dat precies wat er is gebeurd.

En wie weet hoe lang dit spelletje al aan de gang is. Hoe zit dat met James Joyce? Runde de letterkund­ige een metamfetam­inelab, waarvan de opbrengst werd witgewasse­n via het ‘succes’ van lettersoep Finnegans wake? Moest Marcel Proust de winsten verhullen uit het beroven van oude Parijse dametjes? Harde bewijzen zijn er niet, maar ze hebben de schijn toch tegen.

 ??  ?? Wie weet hoe lang dit spelletje al aan de gang is
Wie weet hoe lang dit spelletje al aan de gang is
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium