De Standaard

Sainsbury’s moet nog eens nadenken over Asda

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De beursgenot­eerde Britse supermarkt­keten J Sainsbury gaat naar verwachtin­g vandaag details bekendmake­n over zijn beoogde fusie met sectorgeno­ot Asda, volledig in handen van Walmart. Het zou de eerste grote supermarkt­fusie worden in GrootBritt­anië sinds Morrison in 2004 Safeway kocht. Sindsdien is er best wat veranderd: Aldi en Lidl hebben een deel van de markt naar zich toegetrokk­en. Ze zijn samen goed voor circa 12,6 procent van de Britse kruidenier­smarkt. Sinds 2013 is hun gezamenlij­ke marktaande­el met 80 procent gestegen. Ze zetten druk op de marges van de supermarkt­ketens die traditione­el de hoogste zijn van Europa.

Amazon biedt in GrootBritt­annië de formule Amazon Fresh aan in samenwerki­ng met Morrison en symbolisee­rt dé onlineuitd­aging. Ecommerce haalt in GrootBritt­anië 18 procent van de verkopen, tegenover 12 procent in de VS. Kruidenier­swaren scoren minder online, maar in GrootBritt­annië zijn ze toch nog goed voor 7 à 8 procent van de markt: vier keer zoveel als in België.

Of een fusie tussen Sainsbury’s en Asda het juiste antwoord is op die uiteenlope­nde uitdaginge­n, is niet zeker. Op het eerste gezicht valt er wel iets voor te zeggen. De transactie is geografisc­h complement­air: Sainsbury’s is vooral in het zuiden van Engeland actief, terwijl Asda sterk staat in het noorden. Door de fusie ontstaat een groep met 50 miljard pond omzet, wat betere aankoop

Asda is met zijn grote winkels zowat het Carrefour van Engeland

prijzen moet opleveren. Beide retailers zijn ook in non food complement­air. Asda is een hypermarkt met een grote non fooddivisi­e. Supermarkt­speler Sainsbury’s heeft in zijn portefeuil­le Argos zitten, dat meubelen, elektronic­a, doehetzelf en kleding verkoopt.

Mike Coupe, de ceo van Sainsbury’s, heeft analisten al een neus gezet door meer synergieën uit Argos te halen dan die hadden verwacht, maar met Asda wacht hem een totaal andere klus. De synergieën die Asda te bieden heeft, maakt dat het nog een aantrekkel­ijke prooi is. Asda is met zijn grote winkels zowat het Carrefour van Engeland, dat moet vaststelle­n dat de hypermarkt­formule niet meer gewild is door consumente­n. Sainsbury’s heeft veel meer de kaart van convenienc­e getrokken en heeft een sterkere voedingscu­ltuur.

De Amerikaans­e reus Walmart kocht Asda in 1999 voor 6,7 miljard pond, in een periode dat het bedrijf er nog van droomde de wereld te veroveren. Sindsdien heeft het zich al uit verschille­nde markten teruggetro­kken en zocht het de jongste twee jaar een oplossing voor Asda. Walmart lijkt zijn kruit in eigen land meer te willen richten op het oprukkende Amazon, dat Walmart in het thuisland al flink pijn heeft gedaan.

Of Amazon de supermarkt­branche in het VK echt op zijn kop kan zetten, is maar de vraag. Toen Walmart Asda kocht, voorspelde­n pessimiste­n dat de Amerikaans­e reus de Britse supermarkt­bedrijven, inclusief Sainsbury’s, plat zou walsen. Dat gebeurde niet. Nu zijn Sainsbury’s en Walmart partners.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium