De Standaard

ZIEKENFOND­SEN KRITISCH OVER NIEUWE REGELING TERUGBETAL­ING GENEESMIDD­ELEN

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

Een medicijn tegen huidkanker blijkt ook de overleving­skans van patiënten met longkanker drastisch te verhogen. Het is een van de vele voorbeelde­n waarbij een bestaand geneesmidd­el in een klap meer patiënten kan helpen. Als een farmabedri­jf de terugbetal­ing vraagt voor de grotere groep patiënten, probeert de ziekteverz­ekering een prijs daling op het geneesmidd­el te onderhande­len, zeg maar een ‘volumekort­ing’. Aan dat principe sleutelt minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) in het voordeel van de farmabedri­jven.

In een dossier dat het budget voor geneesmidd­elen raakt, staat de minister nu lijnrecht tegenover de twee grootste ziekenfond­sen. Concreet zullen farmabedri­jven vanaf juli de prijs niet meer moeten laten zakken als de terugbetal­ing van een geneesmidd­el voor een grotere groep patiënten minder dan 2,5 miljoen euro kost.

De Block neemt de maatregel, omdat patiënten in België in vergelijki­ng met andere Europese landen benadeeld zouden zijn. Doordat farmabedri­jven hier altijd met een vraag om prijsdalin

‘Geneesmidd­elen zullen toegankeli­jker worden’

MAGGIE DE BLOCK Minister van Volksgezon­dheid (Open VLD)

‘Het zal voor de farmasecto­r gemakkelij­ker worden om voor terugbetal­ing te lobbyen’

ARTS

Commissie Tegemoetko­ming Geneesmidd­elen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium