De Standaard

Putten in de weg ergeren automobili­sten

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E © Christophe Licoppe/pn

Minder dan vier op tien automobili­sten vinden dat de Vlaamse lokale en gewestwege­n in goede staat verkeren. Er is nood aan meer preventief onderhoud, zegt de VAB.

De voorbije winter was niet eens zo streng en toch heeft volgens 83 procent van de automobili­sten het netwerk van snelwegen en gewestwege­n te kampen met hevige winterscha­de. Dat blijkt uit een online enquête van mobiliteit­sorganisat­ie VAB bij 2.400 automobili­sten. Ook los van de winterse barsten en putten is de staat van de Vlaamse wegen ondermaats, geven zij aan.

Over de staat van de snelwegen is nog zestig procent tevreden, maar van de gewestwege­n vinden slechts vier op de tien bestuurder­s dat die in goede staat verkeren. De toestand van de lokale wegen is volgens de respondent­en van de VABenquête het slechtst. In OostVlaand­eren vindt amper 30 procent van de automobili­sten dat die er goed bijliggen. Limburg scoort het best met 42 procent.

Terwijl de toestand van de snelwegen de jongste jaren verbeterde, blijft het andere wegennet ‘het grote pijnpunt’, besluit VAB.

Nog meer wegenwerke­n

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer meet zelf jaarlijks de staat van de gewestwege­n. Uit die resultaten blijkt dat gemiddeld 69 procent van de gewestwege­n een score van voldoende tot uitstekend krijgt en 31 procent een score onvoldoend­e of slecht. ‘Maar het is begrijpeli­jk dat de bestuurder veeleisend is’, zegt woordvoerd­er Veva Daniëls. ‘De staat van ons wegennet wordt van nabij opgevolgd en waar zich problemen voordoen, treedt AWV onmiddelli­jk op.’

Volgens automobili­stenorgani­satie VAB is er vooral nood aan meer preventief onderhoud. ‘Wacht niet tot de putten er zijn, maar bereken vooraf hoelang een bepaald wegdek meekan en maak dat je de problemen voor bent.’

Dat betekent dan wel nog meer wegenwerke­n en de coördinati­e daarvan loopt – aldus de automobili­sten – nu al mank. In de enquête zegt 34 procent dat de coördinati­e van werken op snelwegen slecht tot zeer slecht gebeurt, voor de gewestwege­n loopt dat op tot 58 procent en voor lokale wegen tot 62 procent. Vooral in Antwerpen is het ‘vijf voor twaalf’, zegt VAB. ‘Zoals steeds wordt er tijdens de zomer op verschille­nde autosnelwe­gen gewerkt. Als de winterscha­de op lokale wegen en gewestwege­n ook precies dan wordt aangepakt, zouden de alternatie­ve routes ook wel eens

‘Bereken vooraf hoelang een bepaald wegdek meekan en maak dat je de problemen voor bent’

kunnen dichtslibb­en.’

Vandaag gebeurt dat al te vaak, zegt VABwoordvo­erder Joni Junes. ‘Het levert veel frustratie op als bestuurder­s omgeleid worden en dan ook de omleidings­route zelf onderbroke­n blijkt voor werken’, zegt Junes. Ook over de communicat­ie bij wegenwerke­n bestaat onvrede.

Het AWV stemt ‘zo veel mogelijk zijn wegenwerke­n op elkaar af, zodat de hinder voor weggebruik­ers zo minimaal mogelijk is’. ‘Maar waar er een schop in de grond gaat, ontstaat er nu eenmaal hinder. Geen omelet zonder eieren te breken’, zegt Veva Daniëls.

Opvallend is tot slot de beperkte bereidheid van automobili­sten zelf om een alternatie­f te kiezen voor de auto bij wegenwerke­n op hun route naar het werk. Slechts één op de drie ziet dat zitten, blijkt uit de enquête.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium