De Standaard

Europa zoekt geld in plastic

Om de berg plastic in de EU te verkleinen, wil de Europese Commissie een belasting invoeren op verpakking­splastic dat niet gerecyclee­rd wordt.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I Het voorstel van de Europese Commissie voor de nieuwe meerjarenb­egroting 20212027 bevat een opvallende vernieuwin­g: eigen middelen voor het Europese budget die nieuwe uitdaginge­n en uitgaven moeten helpen financiere­n. Een taks op verpakking­splastic ter waarde van 0,8 euro per kilo kan jaarlijks 7 miljard euro opleveren. De lidstaten zouden de bijdrage moeten doorstorte­n naar de Europese begroting, in functie van de hoeveelhei­d plastic die niet gerecyclee­rd wordt. Dat moet de regeringen ook aansporen maatregele­n te nemen die de afvalberg verkleinen.

De Commissie stelde in januari al voor om tegen 2030 alle plastic verpakking­en recycleerb­aar te maken, tegenover 60% nu. Alles is nog urgenter geworden door een recente Chine se beslissing om niet langer plastic afval uit de rest van de wereld te recycleren.

‘Brussel’ laat ook zijn oog vallen op 20% van de inkomsten die de lidstaten ontvangen van het systeem voor de handel in emissierec­hten (ETS), dat de uitstoot van koolstofdi­oxide door grote bedrijven moet terugdring­en. Dat zou jaarlijks 1,2 tot 30 miljard in het laatje kunnen brengen.

Meer voor jongeren, minder voor boeren

Die nieuwe inkomsten moeten maken dat de Europese Unie ook na de Brexit toekomstge­richte investerin­gen kan doen op domeinen waar ze nu zwak staat, zei Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker. Zo stijgt het budget voor onderzoek en innovatie in het voorstel van 77 miljard euro voor 28 EUlanden naar 100 miljard na de Brexit. Voor het uitwisseli­ngsprogram­ma Erasmus+ voorziet de Commissie in een verdubbeli­ng tot 30 miljard. Daarvan zou 750 miljoen euro gaan naar gratis Interrailt­ickets voor jongeren. Frontex, dat opgericht werd om de Europese buitengren­zen te bewaken, zou 35 miljard euro krijgen om het aantal grensbewak­ers tegen 2027 op te drijven van 1.200 naar 10.000.

De sectoren die moeten inleveren, zijn landbouw (5%) en het cohesiepro­gramma (7%) dat bedoeld is om de kloof tussen rijke en armere regio’s te dichten. Maar ook dan zullen de lidstaten meer geld op tafel moeten leggen. De Europese begroting zou zo na de Brexit stijgen naar 1,11% van het nationale inkomen van de 27 EUlidstate­n, tegenover 1,03% nu.

Voor de Nederlands­e regering gaat deze moderniser­ing van de begroting niet ver genoeg. ‘Er is meer ambitie nodig. We hebben meer innovatie nodig en minder traditie.’ Nederland betreurt ook dat ‘de kosten van de Brexit op het bord van slechts enkele lidstaten worden gelegd’.

De Belgische premier Charles Michel reageert vandaag pas tijdens zijn toespraak over de toekomst van de EU in het Europees Parlement in Brussel. Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) spreekt van een goede inhoudelij­ke omslag, maar vindt het niet kunnen dat de lidstaten voortaan 90% van de geïnde douanerech­ten zouden moeten doorstorte­n in plaats van de huidige 80%. Die rechten liggen voor België hoog dankzij de haven van Antwerpen. Daardoor zou de maatregel neerkomen op een verlies van 250 miljoen euro.

‘Er is meer ambitie nodig. We hebben meer innovatie nodig en minder traditie’

NEDERLANDS­E REGERING

BRUSSEL I ‘Met dit voorstel leggen we een pragmatisc­h plan op tafel om meer te doen met minder.’ Zo verdedigde voorzitter JeanClaude Juncker het voorstel van de Europese Commissie voor de meerjarenb­egroting 20212027. Maar minder kan ook een iets meer zijn, gaf de bevoegde Eurocommis­saris Günther Oettinger toe: ‘We besparen, maar de lidstaten moeten een beetje meer betalen.’ Hoeveel precies, zal pas de komende weken duidelijk worden.

Volgens het voorstel zou de begroting stijgen van de huidige 1,03 procent van het bruto nationaal inkomen van de 28 EUlidstate­n (GNI) naar 1,11 procent voor de 27 na de Brexit. Dat betekent concreet 1.280 miljard euro over zeven jaar tijd, tegenover 1.026 miljard euro in de periode 20142020. ‘Als we rekening houden met de inflatie, is dit vergelijkb­aar met de omvang van de huidige begroting’, aldus de Commissie.

Maar in Berlijn berekenden ze al dat dit ‘beetje meer’ neerkomt op een ‘uitgesprok­en’ stijging. Zelfs het behoud van een uitgavenpe­rcentage van 1 procent van het GNI na de Brexit zou al een jaarlijkse stijging van 10 miljard euro betekend hebben voor de Duitse begroting, zei minister van Financiën Olaf Scholz.

Niet aanvaardba­ar

Toch reageerde Duitsland vrij positief: ‘Wij zijn bereid een grotere verantwoor­delijkheid te dragen om de EU te versterken. Maar dan moeten alle lidstaten hun eerlijk aandeel van de last op zich nemen.’

De kritiek kwam niet toevallig uit het groepje landen dat pleit voor eurorealis­me na de Brexit. ‘Dit voorstel vormt geen aanvaardba­ar resul taat’, zei de Nederlands­e ministerpr­esident Mark Rutte, die de leiding genomen heeft van dat groepje. ‘Een kleinere EU door de Brexit betekent ook een kleinere begroting. Dat betekent scherpere keuzes maken en minder uitgeven.’ De Deense liberale premier Lars Lokke Rasmussen sloot zich daar op Twitter bij aan.

Sebastian Kurz, de Oostenrijk­se kanselier en een partijgeno­ot van Juncker, wachtte niet eens op de officiële voorstelli­ng: ‘Het voorstel bevat enkele positieve elementen voor moderniser­ing, maar is verre van aanvaardba­ar. Na de Brexit moet de EU kleiner, meer economisch en efficiënte­r zijn.’

Minder rechtsstaa­t = minder geld

De besparing op de cohesiefon­dsen met 7 procent zal dan weer slecht vallen in OostEuropa. Maar ook de Vijfsterre­nbeweging in Italië, die mogelijk een volgende regering zal vormen, reageerde kritisch omdat dit ZuidItalië veel geld kan kosten.

Bovendien stelt de Commissie een mechanisme voor dat een EUlidstaat financieel kan straffen als de rechtsstaa­t er onder druk komt. Juncker beklemtoon­de dat dit voor alle lidstaten geldt, maar het is duidelijk dat landen als Hongarije en Polen geviseerd worden. Mogelijke sancties gaan van de opschortin­g of verminderi­ng van de financieri­ng van programma’s tot een verbod op het afsluiten van nieuwe programma’s. Alleen bij gekwalific­eerde meerderhei­d zouden de lidstaten de voorgestel­de sanctie kunnen afwijzen.

Om te beletten dat de landen van Oost en CentraalEu­ropa hun veto tegen het voorstel gebruiken, besloot de Commissie het mechanisme uit het voorstel voor de begroting te houden. Ze grijpt terug naar een wetgevend voorstel dat goedgekeur­d kan worden met een simpele gekwalific­eerde meerderhei­d, om zo het verzet te omzeilen.

De muziek en de melodie

Dat de Commissie gisteren meteen de wind van voren kreeg uit sommige lidstaten, hoeft niet te verbazen: de Commissie staat voor een opdracht die nog moeilijker is dan vroeger. De Brexit zal een gat slaan van 12 tot 13 miljard euro per jaar. De EUleiders drongen zelf aan op meer geld voor nieuwe uitdaginge­n zoals de strijd tegen illegale migratie en terrorisme, defensie en innovatie. Maar ook besparen gaat altijd ten koste van iemand.

Juncker, die als toenmalig premier van Luxemburg zelf drie keer mee onderhande­lde over een Europese begroting, bleef er rustig onder. ‘Ik ken de muziek en de melodie. De voorzitter van de Commissie heeft geen vrienden.’ Oettinger vond het goed nieuws dat verschille­nde regeringsl­eiders zich niet uitgesprok­en hadden – wat volgens hem kan wijzen op een heimelijke instemming. Toch wordt het aartsmoeil­ijk om alle lidstaten en het Europees Parlement op één lijn te krijgen voor de Europese verkiezing­en van mei 2019.

‘Een kleinere EU betekent ook een kleinere begroting, en dus scherpere keuzes maken en minder uitgeven’

MARK RUTTE Nederlands­e ministerpr­esident

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium