De Standaard

EUROPA HEEFT HET ALTIJD GEDAAN

- BART STURTEWAGE­N

Hoe maak je een Europese begroting met, na de Brexit, een betaler minder? Met lidstaten zoals Nederland, Denemarken en Oostenrijk, die al in een kramp schieten als er nog maar sprake is van hogere bijdragen? Met traditione­el agrarische staten zoals Frankrijk, die als de dood zijn voor een verminderi­ng van de grootste uitgavenpo­st, het landbouwbu­dget? En armlastige landen die zich verzetten tegen een inperking van de tweede kostenpost, het regionale beleid? Als je daarenbove­n de ambitie hebt om sterker in te zetten op nieuw beleid, zoals terreurbes­trijding, grensbewak­ing en defensie, wordt het helemaal de kwadratuur van de cirkel.

De Europese Commissie ving gisteren dus voorspelba­ar van alle kanten vuur voor haar vermetele poging om, met haar ontwerp van meerjarenb­egroting voor de periode 20212027, al die doelstelli­ngen te verzoenen. Overal werden de rekenmachi­nes bovengehaa­ld om de plussen en de minnen bij elkaar op te tellen. Het dreigement om lidstaten die al te driest omgaan met de fundamente­n van de rechtsstaa­t geld te onthouden, verzuurde de stemming verder.

De kakofonie toont aan waar Europa’s probleem ligt: de Unie heeft het altijd gedaan. Als ze tekortschi­et in het grote én als ze te bedilzucht­ig is in het kleine. Als ze zich bemoeit met wat de lidstaten als hun territoriu­m beschouwen én als ze er niet in slaagt met één stem te spreken over wat ze allemaal aanbelangt en overstijgt. Als ze hen onvoldoend­e financieel bijspringt en als ze hen te veel kost.

De gemakkelij­kste weg blijft ‘Brussel’ te beladen met alle zonden van Israël. Het valt ook niet te ontkennen dat de Europese Commissie en haar administra­tie er een handje van hebben om zich tot mikpunt van onbegrip, frustratie en ergernis te maken. De manier waarop Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker zijn rechterhan­d laatst nog benoemde tot hoofd van de Europese ambtenarij maakte het zelfs de grootste eurofielen lastig om nog argumenten ter verdedigin­g te vinden.

De meerjarenb­egroting gaat nu, zoals gebruikeli­jk, een lang en laborieus traject van onderhande­lingen in. Dat roept bij ons relatief weinig emotie op, maar elders draait de retorische molen op hoog toerental. De Engelse tabloids maken school op het vasteland. En dat terwijl dat hele Europese budget draait om amper meer dan 1 procent van het gezamenlij­ke inkomen van de lidstaten. Met alle terechte kritiek die er op ‘Europa’ kan zijn, verdient het aanbevelin­g maat te houden. Als het budget in 2021 van kracht wordt, zullen we al zien hoe het de Britten buiten de verfoeide Unie vergaat.

Budget gaat om amper 1 procent van gezamenlij­k inkomen van de lidstaten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium