De Standaard

Het is officieel: ETA bestaat niet meer

De wapens waren al ingeleverd, de excuses gemaakt. Nu heeft de Baskische terreurbew­eging ETA zich ook officieel ontbonden.

-

BRUSSEL I Verrassend was het niet, historisch is het wel: de Baskische terreurbew­eging ETA heft zich op. Dat kondigde ze gisteren aan in een open brief in de online krant El Diario. ‘ETA heeft al haar structuren volledig ontbonden en politieke initiatiev­en beëindigd’, klonk het. Twee weken geleden had de ETA al vergiffeni­s gevraagd voor ‘alle lijden’ die ze de voorbije vijftig jaar veroorzaak­t had. Ook dat gebeurde in een open brief.

De ETA ontstond in 1959 tijdens de dictatuur van de Spaanse generaal Franco, die hard optrad tegen regio’s die hun eigen identiteit wilden benadrukke­n. De ETA streefde naar een onafhankel­ijke Baskische staat die uit zeven Spaanse en vier Franse provincies zou bestaan.

Baskisch verboden

Onder Franco was het verboden Baskisch te spreken en de Baskische cultuur te promoten. Vele intellectu­elen en activisten verdwenen in de cel en werden gemarteld. Maar ook de ETA schuwde het geweld niet. Sinds de eerste politieke moord op een topman van de geheime politie in San Sebastián in 1968 zijn er meer dan 800 mensen omgekomen bij het separatist­ische geweld.

Vooral vertegenwo­ordigers van de Spaanse ‘bezettings­macht’ (leger, politie, rechters, …) werden geviseerd, maar ook het eigen volk kwam niet ongeschond­en uit de strijd. Wie niet uitgesprok­en voor de onafhankel­ijkheid was, was tegen en moest daar de gevolgen van dragen. Bedrijfsle­iders die weigerden de ‘revolution­aire belasting’ te betalen, deden dat op eigen risico.

Na de dood van Franco in 1975 kreeg Baskenland meer bevoegdhed­en met een eigen parlement en politie, werd de regio zelf verantwoor­delijk voor het onderwijs en mocht het zelf belastinge­n heffen. Maar de ETA ijverde voor een eigen, onafhankel­ijke staat voor de Basken.

De ETA heeft het zwaarst toegeslage­n in de late jaren zeventig, toen ze gemiddeld honderd doden per jaar maakte. Dat was in de periode toen Spanje de overgang van een dictatuur naar een democratie maakte. Twee keer – in 1998 en 2006 – kondigde de ETA een wapenstils­tand aan, maar twee keer werd die niet gerespecte­erd.

De terreurorg­anisatie verloor alle draagvlak bij de bevolking, nadat ze in juli 1997 de jonge politicus Miguel Angel Blanco had ontvoerd en doodgescho­ten, omdat de regering niet op haar eisen wilde ingaan. Meer dan zes miljoen betogers kwamen toen in Spanje op straat om te eisen dat het geweld van de ETA zou stoppen.

De groep kwam almaar meer onder druk te staan, omdat de politie geregeld invallen deed in woningen in Frankrijk, waar de kopstukken zich schuilhiel­den. In 2011 kondigde de terreurorg­anisatie aan dat ze de gewapende strijd stopte. Toch werden nadien nog ETAleden opgepakt. Vorig jaar werden alle wapens ingeleverd. (hco)

De ETA verloor in 1997 alle draagvlak bij de bevolking nadat ze de jonge politicus Miguel Angel Blanco had ontvoerd en

doodgescho­ten

 ?? © afp ?? De ETA kondigde in 2011 een permanent staakthetv­uren aan.
© afp De ETA kondigde in 2011 een permanent staakthetv­uren aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium