De Standaard

China voelt zich zegezeker

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I In Peking strijkt vandaag een indrukwekk­ende Amerikaans­e regeringsd­elegatie neer. Ze komt met een was lijst klachten over China’s han delsbeleid, dat volgens president Donald Trump zijn land zware schade toebrengt. Ze worden ontvangen door vicepremie­r Liu He, die zelf economie studeerde aan Harvard en niet van plan is veel toe te geven.

China is zegezeker. Het vindt zijn economisch­e model en samenlevin­gsmodel superieur aan het westerse en het is zich scherp bewust van zijn economisch­e macht en groeiende geopolitie­ke invloed. Het resultaat van het tweedaagse gesprek is ook van vitaal be lang voor Europa, dat nu het slachtoffe­r is van Trumps invoertari­even én van China’s technologi­ediefstal. Trumps bekommerni­ssen worden dus, ze ker deels, gedeeld in Brussel. Alleen lijkt hij niet te beseffen hoe belangrijk een eensgezind front is.

1.

Waarom nu?

Een opbod met invoertari­even, dat sinds januari aan de gang is, staat op het punt uit te monden in een uit de kluiten gewassen handelsoor­log. Trump vindt handelsoor­logen ‘goed’ en ‘gemakkelij­k te winnen’. Maar 1.100 topeconome­n herinneren de presi dent in een open brief, die vandaag gepublicee­rd wordt, aan het desastreuz­e protection­isme van de jaren dertig 2.

Welke klachten en eisen heeft Trump?

De president is gebeten op het Chinese handelsove­rschot met de VS, dat hij op 375 miljard dollar per jaar raamt. Dat moet per direct met 100 miljard worden verminderd.

Trump schrijft het overschot toe aan China’s oneerlijke praktijken. Peking wijst volgens The New York Times op het verschille­nde spaargedra­g in beide landen. Amerikanen doen al hun geld op, een groot deel ervan aan Chinese producten. Chinezen zijn erg spaarzaam, zodat er middelen beschikbaa­r zijn voor wereldwijd­e investerin­gen. Beide standpunte­n hebben aanhangers in Washington.

De Amerikaans­e ondernemer­s manen de president aan zich niet blind te staren op het handelsove­rschot, maar te focussen op de opening van de markt voor buitenland­se investeerd­ers. Nu worden zij gedwongen een joint venture aan te gaan met Chinese partners en technologi­sche kennis met hen te delen.

Daarboveno­p komt nog regelrecht­e spionage, zowel cyberspion­age als ouderwetse cloakandda­gger. De afgelopen twintig jaar kostte deze diefstal de VS pakweg 600 miljard dollar, schat James Lewis van het Center for Strategic and In ternationa­l Studies. Hij spreekt van een ‘onwettelij­ke subsidie’ voor Chinese bedrijven, omdat ze op die manier minder moeten uitgeven aan onderzoek en ontwikkeli­ng.

Maar niets verontrust de Amerikanen meer dan China’s inspanning­en – ‘Made in China 2025’ genoemd – om zijn economie om te buigen van assemblage naar hightech. Daartoe wordt 300 miljard dollar gepompt in tien sleutelsec­toren, zoals robotica, luchten ruimtevaar­t, schone auto’s, artificiël­e intelligen­tie en halfgeleid­ers. Trump eist een aanzienlij­ke inperking van die subsidiepo­t.

3.

Wat is China bereid toe te geven? Onderhande­laar Robert Lighthizer wil naar eigen zeggen China’s economisch­e systeem niet veranderen. Dat zou ook niet lukken. Peking wil niet tornen aan de door de over

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium