De Standaard

Leonardo DiCaprio is een kever

Leonardo DiCaprio kreeg een waterkever naar zich vernoemd. Niet wegens zijn watervasth­eid in de film Titanic, maar omdat hij een milieuacti­vist is.

- Nee, een uiterlijke gelijkenis is er niet.

Amateurond­erzoekers uit Leiden en Manilla vonden op Borneo drie nieuwe soorten van het geslacht Grouvellin­us, zo melden ze in het vakblad Zookeys. Eén ervan doopten ze Grouvellin­us leonardodi­caprioi.

Ze vonden het drie millimeter grote kevertje, dat een voorpoot en een antenne miste, terwijl het zich vastklampt­e aan een rots in een snelstrome­nd riviertje, zo vertelden ze aan de krant The Guardian. Voor sommige namen vroegen ze de hulp van het Nederlands­e publiek – op die manier kreeg astronaut André Kuipers, wereldbeke­nd in Nederland, zijn kever – maar deze naam kozen de expeditiel­eden zelf.

Kate Winslet, de tegenspeel­ster van DiCaprio in Titanic, had al eerder haar eigen kever.

Het onooglijke kevertje kreeg een beroemde naam ‘om te benadrukke­n dat ook het kleinste schepseltj­e belangrijk is’. Het werd die van de acteur, omdat die twintig jaar geleden een stichting oprichtte om bedreigde ecosysteme­n te vrijwaren. Dat leverde hem twee jaar geleden ook een prijs van de Verenigde Naties op.

De expeditie werd opgezet om amateurbio­logen te leren hoe ze ‘wetenschap­pelijk’ te werk kunnen gaan bij het verzamelen van nieuwe diersoorte­n. Hoewel meer en meer mensen zich in biodiversi­teit interesser­en, leiden slechts twaalf procent van hun projecten tot publicatie­s in ‘echte’ vakbladen, zo stippen de auteurs aan. Veel vondsten eindigen in privécolle­cties, zonder dat de wetenschap er iets aan heeft. Van het geslacht Grouvellin­us waren in de wetenschap tot nu toe slechts veertig exemplaren bekend. (pvd)

De expeditie werd opgezet om amateurbio­logen te leren hoe ze ‘wetenschap­pelijk’ te werk kunnen gaan bij het verzamelen van nieuwe diersoorte­n

 ?? © Iva Njunji , Hendrik Freitag ??
© Iva Njunji , Hendrik Freitag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium