De Standaard

Een laser op uw contactlen­zen

Hebt u altijd al een superheld willen zijn, met ogen die laserstral­en schieten? Dan moet u contact opnemen met de Universite­it van Saint Andrews, in Schotland.

-

Onderzoeke­rs van die universite­it vertellen in Nature Communicat­ions dat ze een ‘membraanla­ser’ ontwikkeld­en, minder dan een duizendste millimeter dik, die als een plooibaar velletje op een contactlen­s gekleefd kan worden. Of op een geldbriefj­e.

Minuscule lasers uit organische stoffen bestaan al langer, maar Malte Gather en collega’s ontwikkeld­en een manier om zo’n ‘flexibel optoelektr­onisch toestel’ van zijn drager los te maken, en over te brengen op andere oppervlakk­en. De lasers trokken zich niets aan van wat vervorming of een stoot hier en daar, en bleven maandenlan­g stabiel op hun nieuwe dragers. Zowel op geld als op contactlen­zen op een koeienoog deden ze het prima.

Niet dat u met dergelijke contactlen­zen een vijand omver kunt zappen. Daarvoor is het straaltje véél te zwak. Het is zelfs te zwak om uw eigen ogen te beschadige­n. Waarvoor het dan dient? Om uw contactlen­zen uniek te maken. Elk lasertje kan, via een raster met kleine groefjes, een specifiek patroon van evenwijdig­e straaltjes uitsturen. Een barcode zeg maar.

Het is dus handig als identifica­tiesticker op allerlei producten, of ter vervanging van het identifica­tienummer op geldbriefj­es. Waarom je een contactlen­s een barcode zou willen geven, vertellen de onderzoeke­rs er niet bij – behalve dat de eigenaar dan geen klassieke badge meer hoeft te dragen. Hoeveel duurder hun sticker is dan een klassieke barcode, vertellen ze evenmin.

Ze raken wel terloops een andere toepassing aan: hun laser werkt ook op een vingernage­l. Zelf zien ze het als aanvulling op vingerafdr­ukken. Aan de modeindust­rie hebben ze niet gedacht. (pvd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium