De Standaard

Oorlog, het is nogal iets!

-

in Mosul, Irak. Gelukkig voor hem mocht hij daarna eenden gaan jagen in IJsland.

Als je graag veel en ver reist, dan kun je ofwel alles zelf regelen en betalen, zoals u en ik dat doen, of je kunt een krankzinni­g tvprogramm­a bedenken en – komt ie! – op kosten van de belastingb­etaler de wereld afreizen. Zo doet Kobe Ilsen dat.

Het krankzinni­ge tvprogramm­a laat zich als volgt uitleggen. Kies lukraak een thema (pakweg obesitas of veiligheid) en zoek online een lijst die alle landen ter wereld rangschikt volgens dat thema. Bezoek dan het land dat helemaal boven aan de lijst prijkt en het land dat helemaal onderaan bungelt. Bedoeling is te achterhale­n waarom die landen zo goed of zo slecht scoren, en wat België daaruit kan leren. Volksverhe­ffing verzekerd!

In de eerste aflevering van Op één viel het nog mee. Kobe bezocht Ameri kaans Samoa, waar de mensen het dikst zijn, en Japan, waar ze het slankst zijn. Hoe dat zo komt? Het heeft, houd u vast aan uw bretellen, met eetgewoont­en te maken. We doen er nu wat lacherig over, maar we staken er best wat van op: dat de Japanners op het werk verplicht gezond eten en aan ochtendgym­nastiek doen. Dat de Samoanen zo dik zijn omdat ze zich, sinds de Amerikaan er voet aan wal zette, volproppen met fastfood, vet vlees en roomijs, dat ze uit de supermarkt aanslepen in emmers van elf liter. Maar wel sympathiek­e mensen, bevestigde Kobe in zijn keuken, vanwaaruit hij om God weet welke reden dit rare programma presenteer­t.

Gisteren was het andere koek. Het thema veiligheid bracht Kobe naar IJsland, het veiligste land ter wereld, en Irak, zowat het minst veilige. Hoe dat zo komt? Het heeft, houd u vast aan uw bretellen, met oorlog te maken. Op IJsland kennen ze dat fenomeen niet, en het land is bovendien zo dunbevolkt dat de inwoners ver moeten lopen om elkaar de kop in te slaan. Irak, daarentege­n! Wat ze daar allemaal meemaken! Kobe bezocht Mosul, waar ‘alles kapot is’ en ‘de lijken nog liggen te rotten op straat: waanzin!’ We mochten aanschouwe­n hoe Kobe het kwaad kreeg, maar zich sterk hield, waarna we direct weer overschake­lden naar IJsland om op eendenjach­t te gaan.

Enigszins ongepast, en toen moesten de slotbeelde­n nog komen, waarop Kobes Iraakse gesprekspa­rtners ons inpeperden dat we in België geen enkele reden hebben om ons onveilig te voelen. Op de tonen van, houd u nog maar eens vast aan uw bretellen, Ein bisschen Frieden van Nicole.

Dit was zo ongezien betuttelen­d, zo grensverle­ggend smakeloos en zo hemelterge­nd dom (waar is Rudi Vranckx als je hem nodig hebt?) dat er celstraffe­n op zouden moeten staan. En niet in zo’n gezellig IJslands gevangenis­je van likmevestj­e.

Drie sterren voor de eerste aflevering, nul voor de tweede. Aangezien wij altijd naar onder afronden komen we dus, het kan geen toeval zijn, uit Op één.

Dit was zo betuttelen­d, smakeloos en dom dat er celstraffe­n op zouden moeten staan

Op één,

 ?? © vrt 2018 ?? Kobe Ilsen
© vrt 2018 Kobe Ilsen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium