De Standaard

Coucke glijdt uit over Nederlands­e sneeuw

SnowWorld, de Nederlands­e uitbater van indoor skipistes, presteert zo slecht dat de afspraken met de belangrijk­ste geldschiet­er in gevaar komen. Net nu Marc Coucke bezig is het hele bedrijf op te kopen.

-

BRUSSEL I ‘Mooi bedrijf’, tweette ondernemer Marc Coucke, toen hij begin vorig jaar bekendmaak­te dat hij geïnvestee­rd had in de Nederlands­e skihallenu­itbater SnowWorld. De skihallen hoorden thuis in de reeks investerin­gen van Coucke in de vrijetijds­industrie, zoals in het dierenpark Pairi Daiza bij Ath en het attractiep­ark La Petite Merveille in Durbuy.

SnowWorld heeft op twee locaties acht skipistes, gekoppeld aan fitnessinf­rastructuu­r, een hotel, een restaurant, een zalencentr­um en een klimpark. De vestiging in het Limburgse Landgraaf is het grootste indoorskic­entrum van Europa.

Maar wat vorig jaar nog een mooi bedrijf heette te zijn, lijkt nu een kat in een zak. De resultaten van het afgelopen halfjaar waren desastreus. Het aantal bezoekers stagneert en alle financiële indicatore­n gingen erop achteruit. De winst na belastinge­n nam een duik van liefst 14,4 procent. SnowWorld zelf wijt de slechte resultaten aan het weer. Door de warme herfst zouden de Nederlande­rs pas later in de stemming zijn gekomen om de latten onder te binden.

SnowWorld voorziet dat het in de tweede helft van dit boekjaar niet langer zal kunnen voldoen aan de afspraken met geldschiet­er ABN Amro. De bank wilde alleen geld lenen aan SnowWorld op voorwaarde dat er voldoende terugbetal­ingscapaci­teit zou zijn. Door de lagere winst komt die afspraak in gevaar.

Verplicht bod

Voor Coucke is het geen goed nieuws, want hij heeft flink wat geld in SnowWorld gepompt. Na zijn eerste investerin­g, in februari, kocht hij in september de participat­ie over van oprichter Koos Hendriks, die 40 procent bezat. Coucke kreeg daardoor twee derde van het bedrijf in handen en werd verplicht ook een bod op het resterende deel uit te brengen. Dat bod loopt nog tot 8 mei. Couckes holding heeft nu zo’n driekwart van het bedrijf in bezit, blijkt uit de recentste melding. Sinds februari vorig jaar heeft Coucke zo’n 23 miljoen euro in SnowWorld geïnvestee­rd.

In hoeverre Coucke met de aankoop van SnowWorld zijn hand overspeeld heeft, zal de toekomst uitwijzen. Misschien weet hij de gang van zaken nog ten goede te keren. Maar zelfs in het slechtste geval zal hij er geen boterham minder om eten. In zijn beleggings­portefeuil­le neemt SnowWorld maar een beperkte positie in. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium