De Standaard

Al 7.000 fans voor Taxonweb

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

Amper een halve dag na het openstelle­n van de online belastingd­ienst Taxonweb hadden gisteravon­d rond 18 uur al meer dan 7.000 burgers hun aangifte voor 2018 officieel ingediend. Het gaat om 0,1 procent van de bijna 7 miljoen belastingp­lichtigen.

Volgens de woordvoerd­er van de federale overheidsd­ienst Financiën, Francis Adyns, is er altijd al een groep belastingp­lichtigen geweest die er een sport van maakt om als eerste de aangifte in te vullen, maar neemt hun aantal jaar na jaar toe.

Die trend heeft allicht veel te maken met het groeiende gebruikers­comfort van Taxonweb. Zo vult de fiscus steeds meer codes zelf vooraf in. Dit jaar is dat bijvoorbee­ld het geval met de (fiscaal aftrekbare) bedragen van 930.000 hypothecai­re lenin gen en levensverz­ekeringen.

Volgens een enquête bij 65.000 gebruikers neemt het invullen van Taxonweb gemiddeld slechts 24 minuten in beslag.

Voor wie minder snel te werk wil gaan: geen nood, u hebt de tijd voor uw online aangifte tot 12 juli. Voor wie vasthoudt aan de papieren aangifte, ligt de deadline op 29 juni.

Vorig jaar waren er nog 860.000 ‘papieren’ indieners, of 120.000 minder dan in 2016. Die neerwaarts­e trend zal dit jaar nog voortgaan, verwacht minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA). De fiscus stuurt hen alvast geen ‘toelichtin­gsbrochure’ meer toe met uitleg over de in te vullen codes. Die hulp is alleen nog online te vinden. De afschaffin­g van de papieren brochure levert een jaarlijkse besparing op van 0,5 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium