De Standaard

Energielev­eranciers beloven zonnepanel­en zonder zorgen

‘Terugverdi­entijden van 7 tot 8 jaar zijn zeer optimistis­ch’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Van ‘20 procent korting op zonnepanel­en’ tot ‘we regelen alles voor de installati­e van je zonnepanel­en’: grote energielev­eranciers spiegelen gezinnen met zonneenerg­ieplannen een investerin­g zonder zorgen voor. Terwijl prijzen vergelijke­n meer dan ooit de regel moet zijn. Want die lopen sterk uiteen.

BRUSSEL I De grote energielev­eranciers combineren de verkoop van stroom en aardgas meer en meer met een almaar ruimer aanbod van energiedie­nsten, energiepro­ducten en zelfs allerhande apparaten en toestellen. Waarbij ze zich bij de consument profileren als huizen van vertrouwen voor alles wat met energie te maken heeft.

Het is alvast zeer verleideli­jk voor wie eraan denkt zonnepanel­en aan te schaffen. Als je de websites van Engie Electrabel, EDF Luminus en Eneco mag geloven, is het een aankoop zonder zorgen.

Tot ruim vijf jaar geleden was dat niet altijd het geval. De zware subsidiëri­ng resulteerd­e toen in een stormloop van de particulie­r om te investeren in zonneenerg­ie. Wat echter ook resulteerd­e in een wildgroei van het aantal installate­urs, waarbij cowboyprak­tijken aan de orde van de dag waren.

Volgens Alex Polfliet van het energieadv­ieskantoor Zero Emission Solutions is daar vandaag nog weinig sprake van. Maar de grote energielev­eranciers bespelen nog altijd die gevoelige snaar, stelt hij vast. Door het accent te leggen op de ontzorging van wie zonnepanel­en wil aanschaffe­n. ‘Ze kunnen zich inderdaad geen cowboytoes­tanden permittere­n. De leverancie­rs leggen die zonnepanel­en niet zelf, maar hebben voor de zonneenerg­ieactivite­iten bedrijven in de arm genomen met een goede reputatie’, zegt Polfliet. Hijzelf geeft overigens zonneenerg­ieadvies aan klanten van Ebem, een van de kleine energielev­eranciers in Vlaanderen, die naast de verkoop van stroom en ERIC DE DECKER

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium