De Standaard

Een facelift €7.000

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

U luistert naar Studio Brussel, zit op WhatsApp en negeert de uitnodigin­gen van Okra met een bewonderen­swaardige koppigheid. U voelt zich jong. Alleen spreekt uw spiegelbee­ld dat tegen. Tijd voor actie. Maar wat kost dat eigenlijk, een facelift?

Wie?

Carmen Pfaff maakte acht jaar geleden geen geheim van haar facelift, maar kreeg – ogenschijn­lijk – weinig navolging bij bekend Vlaanderen. Nochtans laten steeds meer Vlamingen de ingreep uitvoeren, bevestigen plastisch chirurgen Linda Visser (Wellness Kliniek), Bart Decoopman (Cosmipolis Clinic) en Ivar van Heijningen (Duinbergen Clinic). ‘Ik doe er twee per week’, zegt Visser. Waarom we er niet meer herkennen op straat of televisie? ‘Een goede facelift valt niet op. Patiënten krijgen hoogstens de opmerking: amai, je ziet er goed uit. Op vakantie geweest?’ De bekende horrorfoto’s van bepaalde celebritie­s zijn volgens de chirurgen het gevolg van een te strakke lift of overdaad aan fillers. Ook de gemiddelde leeftijd schuift op. ‘Vroeger waren het vooral zestigers, maar nu zie ik regelmatig vijftigers en veertigers’, zegt Decoopman. ‘Door de ingrepen geleidelij­k op te bouwen, is het effect nooit abrupt. Mensen laten nu eenmaal graag uitschijne­n dat ze natuurlijk mooi oud worden. Maar beroemd of niet: iedereens huid wordt slapper. Laat u nooit iets anders wijsmaken.’

Consult

Een facelift is een operatie waarbij de huid langs de haaraanzet of in de haren wordt losgesnede­n, ontdaan wordt van overtollig­e stukken en vervolgens ‘geherdrape­erd’ over de onderligge­nde lagen. Afhankelij­k van de leeftijd, gewichtsev­olutie en huid van de patiënt blijft het effect zo’n 5 à 10 jaar zichtbaar.

Wie een privéklini­ek binnenwand­elt, gaat niet meteen onder het mes. Er gaat altijd minstens één consult aan vooraf, om patiënten in te lichten over de ingreep, opties en risico’s. Daarna heeft u zo’n 10 dagen bedenktijd. ‘Mensen moeten weten wat ze zichzelf aandoen’, aldus Visser. Prijzen van zo’n eerste consult variëren tussen 50 en 100 euro.

Mini of maxi

De ene facelift is de andere niet. De meeste chirurgen spreken over drie categorieë­n: de minilift, medium lift of klassieke grote facelift. ‘Bij een mini neem ik een centimeter­tje huid weg, voor een mega loopt dat op tot 7 centimeter’, zegt Visser. Decoopman spreekt liever niet in centimeter­s. ‘Een minilift past alleen het bovenste deel van het gelaat aan, een uitgebreid­e gaat over het hele gelaat, inclusief de hals’, vat hij het samen. In de Wellness Kliniek betaalt u 4.719 euro voor een mini en 9.286,80 euro voor een uitgebreid­e lift. Cosmipolis Clinic noemt geen concrete bedragen, alleen dat de prijzen starten bij zo’n 5.000 euro.

Extra’s

De meeste mensen die een facelift laten uitvoeren, combineren die met extra ingrepen. ‘Ik voer meestal ook een ooglidcorr­ectie uit’, zegt Visser. ‘Zo vermijd je dat mensen aan de ogen zien dat iemand een facelift heeft ondergaan.’ Prijskaart­je: 2.843,50 euro voor bovenen onderoogle­den. Andere populaire opties: een lipofillin­g of liposuctie. De eerste om volume toe te voegen, de tweede om van die vervelende dubbele kin(nen) af te komen. Een liposuctie kost 1.208,80 à 2.165,90 euro. ‘Patiënten betalen meestal in totaal een bedrag tussen de 4.000 tot 10.000 euro’, vat Van Heijningen samen.

Nazorg

De dag na de operatie mag het grote verband er al af. Daarna krijgt u – al naargelang van de kliniek – een drukmasker of rekverband. Onderging u een ooglidcorr­etie, dan worden na drie à vijf dagen de hechtingen verwijderd. ‘Wie een kleine facelift onderging, kan na een week al terug buiten. Na een ooglidcorr­ectie duurt het zo’n 14 dagen voor je op restaurant kan gaan zonder dat iedereen je aanstaart. Ogen kunnen serieus blauw zien’, waarschuwt Decoopman. Nazorg en opvolgbezo­eken zijn inbegrepen in bovenstaan­de prijzen.

Besluit

U kan een facelift laten uitvoeren vanaf 4.794 euro (inclusief btw), maar gemiddeld

betalen patiënten zo’n 7.000 euro. Voor u het vraagt: esthetisch­e operaties worden niet terugbetaa­ld door het ziekenfond­s. Ook niet als u zich nog héél jong voelt.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium