De Standaard

Fiscus geniet mee van optrekje in buitenland

Behalve rust en zon zoekt de Belg met zijn buitenverb­lijf in het zuiden een alternatie­f voor zijn spaarboekj­e. Maar daarmee ontsnapt hij niet aan het betalen van belastinge­n.

- FRIDA DECEUNYNCK

Bezit u een eigendom in het buitenland, dan moet u dat ieder jaar invullen op uw belastinga­angifte. Vroeger hadden Belgen wel eens de neiging om dat te ‘vergeten’. Nu ons land met steeds meer landen fiscale gegevens uitwisselt, is dat geen optie meer. De laatste jaren draait de discussie vooral rond het bedrag dat u moet aangeven. De Belgische wetgever mikt hiervoor van oudsher op de werkelijke huurwaarde of de reële huurinkoms­ten van het eigendom. Dat is volgens Europa echter discrimine­rend tegenover binnenland­se eigendomme­n. Tweede verblijven in eigen land worden immers belast op basis van hun kadastrale inkomens, wat een stuk voordelige­r is. Vorige maand werd België voor deze ongelijkhe­id op de vingers getikt door het Europees Hof van Justitie. Ons land moet nu een nieuwe regeling uitwerken die fiscale gelijkheid waarborgt tussen binnen en buitenland­se eigendomme­n. Dat moet volgens de Europese rechtspraa­k ‘zo spoedig mogelijk’ gebeuren. Voorlopig is het echter nog niet zo ver en moet u zich nog aan de oude regels houden.

1. Niet verhuurde woningen

Onder druk van Europa werden de regels voor niet verhuurde eigendomme­n al versoepeld. Sinds 2016 aanvaardt de fiscus dat de aangifte gedaan wordt op basis van een forfaitair­e huurwaarde die door de buitenland­se overheid werd vastgestel­d, als een soort van equivalent voor ons Belgisch kadastraal inkomen. Voor Franse eigendomme­n kunt u zich hiervoor baseren op de valeur locative brute, in Spanje op de valor cadastral en in Nederland op de WOZwaarde. De vastgoedbe­lastingen die u in het buitenland heeft betaald, mag u aftrekken van het aan te geven bedrag. Vervolgens past de fiscus op het nettobedra­g automatisc­h een kostenforf­ait van 40 procent toe.

2. Verhuurde woningen

Als u uw woning verhuurt, moet u volgens de richtlijne­n van de fiscus nog altijd de daadwerkel­ijk ontvangen huur aangeven. Dat principe staat echter sinds enige tijd op de helling. In een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium