De Standaard

Wat doet de fiscus met terugbetaa­ld pensioen?

-

De besparing op een onderhouds­uitkering wordt berekend op het marginaal tarief van de betaler. Bij een marginaal tarief van 50 procent (en 8 procent gemeentebe­lasting) levert dat bij een uitkering van 3.000 euro een besparing op van 1.296 euro; bij 45 procent wordt dat 1.166,40 euro.

Bij een pensioen van 15.000 euro is de belastingb­esparing voor de betaler dus beduidend kleiner dan de extra belasting die de ontvanger moet betalen en is het bijgevolg beter om de onderhouds­uitkering niet aan te geven. (fdc) Ik ontvang een gezinspens­ioen en mijn vrouw werkt. Omdat zij te veel verdient, moeten wij 5.000 euro pensioen terugbetal­en. Kunnen we ook de belasting daarop terugvorde­ren? P.D.

Ja, dat is inderdaad voorzien. Voor het inkomstenj­aar 2018 zal de federale Pensioendi­enst twee pensioenfi­ches opmaken op uw naam.

Ten eerste zult u de ‘normale’ pensioenfi­che 281.11 ontvangen, waarop het volledige pensioenbe drag vermeld staat waar u in 2018 recht op heeft.

Ten tweede wordt er ook een negatieve pensioenfi­che 281.25 opgemaakt voor het terugbetaa­lde pensioenbe­drag. Op basis van de negatieve fiche 281.25 kan de overheidsd­ienst Financiën de fiscale regularisa­tie doen. De belasting die u in het verleden te veel heeft betaald, krijgt u dan terug.

Voor alle zekerheid vraagt u de fiscale herziening voor het jaar waarin er te veel pensioen werd uitbetaald, best zelf aan. Officieel moet dat met een verzoek tot ‘ambtshalve ontheffing’, maar in de praktijk zal een telefoontj­e naar de controleur meestal volstaan. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium