De Standaard

De bloeiende Aziatische tuin van twee Schotten

- JAN REYNS opereren in ZuidoostAz­ië vaak

Uw bank maakt er geen reclame voor, maar beursgenot­eerde holdings zijn alternatie­ven voor beleggings­fondsen: goedkoper en met een beter rendement. In deze reeks stellen we de interessan­tste portefeuil­lemaatscha­ppijen aan u voor.

Er zijn talrijke beleggings­fondsen die inspelen op de onstuitbar­e economisch­e opgang van ZuidoostAz­ië en China. Maar er zijn ook holdings die dat doen. De groep Jardine Matheson zelfs al 185 jaar. Ze werd in 1832 in China opgericht door twee Schotten die Chinese thee exporteerd­en naar het VK. Ze zagen snel de unieke positie van Hongkong.

Jardine en Matheson legden in 1876 de eerste spoorlijn van China (ShanghaiWo­osung). Tijdens de diverse oorlogen en conflicten moest de groep herhaaldel­ijk haar koffers pakken en in 1954 gooide Mao hen uit China. Maar zodra het kon, keerden ze als eerste buitenland­ers terug, in 1978. Het indrukwekk­ende netwerk is bijna helemaal gericht op ZuidoostAz­ië met 440.000 werknemers. Strategie

De voorzichti­ge Schotse aanpak (weinig of geen schulden) zit in het DNA van de groep, die vandaag nog altijd gecontrole­erd en bestuurd wordt door de nazaten van de stichters.

De twee beursgenot­eerde zusterhold­ings, Jardine Matheson en Jardine Strategic, controlere­n in de eerste plaats elkaar – JM heeft 57% van JS en omgekeerd bezit JM liefst 84% van JS. Wie deze groep wil veroveren, zal van een kale reis terugkomen.

Jardine bouwt voort op al lang bestaande expertise in vastgoed(ontwikkeli­ng), winkelkete­ns en restaurant­s. Ook westerse ketens zoals Ikea opereren in de regio vaak in samenwerki­ng met Jardine. De distributi­e van voertuigen en auto’s is de derde grote poot van Jardine. De groep is vooral actief in traditione­le sectoren, maar profiteert van de groeiende middenklas­se in ZuidoostAz­ië. China wordt steeds belangrijk­er, maar ook Indonesië, de Filipijnen en Vietnam winnen aan belang. Jardine gebruikt zijn winsten zowel om rechtstree­ks te investeren als deelneming­en (verder) op te bouwen. Portefeuil­le

De belangen van Jardine Strategic huizen in een drietal subholding­s (zie tabel) volgens activiteit: Hongkong Land voor vastgoed, Dairy Farm voor retail en Jardine Cycle & Carriage voor de autodealer­s en het belang in Astra. Dat is het grootste conglomera­at van Indonesië: een waardevoll­e optie op een groeiland met 260 miljoen inwoners.

Rendement

Jardine Strategic heeft nu een beurswaard­e van omgerekend 21 miljard euro. Dat is niet zo gek veel meer dan het GBL van Albert Frère (15,3 miljard euro), hoewel de Aziatische holding een stuk groter is. Maar Jardine Strategic noteert met een grotere korting van 35%. ‘Dat heeft te maken met de beperkte handel in het aandeel, want slechts 16% is niet in vaste handen. Daardoor kan de zusterhold­ing niet veel meer aandelen opkopen, want onder de 15% zou ze van de Singapores­e autoriteit­en en overnamebo­d moeten lanceren’, zegt Patrick Millecam. Hij kocht van bij de start van het Value Squarefond­s tien jaar geleden Jardine Strategic en heeft het nog altijd in portefeuil­le. Een goede keuze, want het leverde een samengeste­ld rendement op van 12,9% per jaar, hoewel het aandeel de voorbije 5 jaar stagneerde. Maar Jardine klopt de 8,6% voor Belgische holdings. Sinds 1990 was de return nog indrukwekk­ender met gemiddeld 15,2% per jaar, beter dan de beste Belg, Ackermans & van Haaren (13,2% sinds 1990). Jardine Strategic wordt verhandeld in Singapore.

 ?? © blg ?? westerse ketens zoals Ikea
© blg westerse ketens zoals Ikea

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium