De Standaard

Twitter Snap

-

Twitter en Snap noteren fors onder de aandelenpr­ijs van bij hun beursintro­ductie. Die bevatte, zoals het vertegenwo­ordigers van de nieuwste media betaamt, heel wat verwachtin­gswaarde.

Maar terwijl Twitter wel een populair medium is geworden, heeft het bedrijf het moeilijk om daar evenredige reclameink­omsten uit te puren zoals Facebook en Google dat als de beste kunnen.

De kwartaalre­sultaten die Twitter maandag publiceerd­e, waren wel een stuk beter dan verwacht. De omzet klom met 21% dankzij een groei van 3% buiten de VS en 20% hogere inkomsten uit ‘datalicenc­ing’. Dat laatste is het toegang geven tot data over de twitteraar­s. Uitgereken­d dat waar Facebook nog zwaar voor op zijn donder kreeg.

Sterker: de man die het bedrijf Cambridge Analytica aan de data hielp van miljoenen Facebookge­bruikers, verklaarde begin deze week dat hij voor een gelijkaard­ige job niet langer data van Facebook zou gebruiken, maar van Twitter. Hoeft het te verbazen dat het blauwe vogeltje geen munt kon slaan uit de beter dan verwachte resultaten?

Nu Facebook zijn procedures heeft aangepast, vinden dataverzam­elaars het blijkbaar het gemakkelij­kste om dat via Twitter te doen.

Voorlopig lijkt Facebook evenwel geen rechtstree­kse schade ondervonde­n te hebben bij zijn gebruikers. Maar beleggers vrezen dat strengere regelgevin­g de winst kan aantasten, net nu Twitter bijna breakeven draait. De koers had het niet slecht gedaan.

Bij Snap ziet het er allemaal nog een stuk bedenkelij­ker uit. Het aandeel van de Snapchatap­p groeit nog wel, maar veel te weinig vanop een erg laag niveau. Zoals een analist zei: ‘De omzet van Snap groeit procentuee­l zo hard als de omzet van Facebook, maar Snap heeft maar een fractie van de omvang.’ Bovendien vertraagt de omzetgroei: over 2017 verdubbeld­e de omzet, in het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 54%.

Met een jaaromzet van 825 miljoen dollar en een beurswaard­e van nog steeds 17,3 miljard dollar is een explosieve groei vereist. Ceo Evan Spiegel zette alle zeilen bij om de Snapchatap­p te verbeteren en alsnog te herlancere­n. De meningen of dat aan het lukken is, zijn verdeeld.

De kosten zijn ondertusse­n wel in hogere sferen gebracht, met een verzevenvo­udiging vorig jaar tot 3,5 miljard dollar.

Snap verbruikt dus in hoog tempo het geld van bij de beursgang en moet het tij keren voor het net zoals zijn app even snel verdwijnt als het opdook.

Het lijkt vreemd dat een spook nog zoveel waard is op de beurs (en bijna evenveel als Twitter). Een verklaring is dat beleggers gokken op een overname door een van de grote techreuzen. Tegelijk nemen veel andere beleggers een negatieve positie in. Liefst 22% van de aandelen van Snap is ‘in handen’ van beleggers die er short op gingen. Zij winnen dus ‘big’ als het aandeel zakt of verdwijnt. Een overname lijkt voor hen het enige gevaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium