De Standaard

Nieuwe telescoopk­oepel op dak Volkssterr­enwacht Mira

Van 's ochtends vroeg tot de middag duurde het gisteren, maar de nieuwe telescoopk­oepel staat op het dak van de volkssterr­enwacht Mira.

- VAN ONZE MEDEWERKER JORIS HERPOL

GRIMBERGEN I Bij volkssterr­enwacht Mira in Grimbergen was het gisteren alle hens aan dek. Of beter: op het dak. Een kraanman kreeg via de walkietalk­ie richtlijne­n hoe hij de nieuwe telescoopk­oepel moest laten zakken op het onderstel op het dak.

Philippe Mollet van Mira: ‘De kraanman kon van beneden de constructi­e én de koepel die hij zelf takelde over het dak niet samen zien. Het gebeurde dus op het gevoel, maar wel met ongelofeli­jke precisie.’

Technologi­e

‘Een windmeter met de nieuwste technologi­e bovenop de kraan gaf bijkomende instructie­s aan de kraanman, zodat de koepel niet te veel zou beginnen wiebelen in de lucht. En dan was het precisiewe­rk: een centimeter naar link, een paar graden roteren. Een huzarenstu­k, maar het is gelukt: de telescoopk­oepel staat op het dak.’

Het kleinood van vijf meter diameter en een totaal gewicht van 4,7 ton (onderstel en koepel samen), kost zo'n 75.000 euro. De telescoop, die zo'n 50.000 euro kost, zal in juni worden gemonteerd in de koepel.

Mira kreeg steun van de Nationale Loterij en via crowdfundi­ng om alles te financiere­n. Opmerkelij­k: het is slechts de tweede telescoopk­oepel die is gemaakt met twee deuren.

Poolse firma

Mollet: ‘De meeste telescoopk­oepels hebben slechts één deur. Maar wij zijn een volkssterr­enwacht en hebben jaarlijks tussen tien en vijftiendu­izend bezoekers. Om die vlot in de koepel te krijgen tijdens een bezoek, vroegen we aan de Poolse firma die de koepel maakte, om twee deuren te voorzien.’

‘Wereldwijd is er van dit soort koepel nog slechts één andere in gebruik in Italië. De telescoop zelf heeft een spiegeldia­meter van 500 millimeter, wat hem theoretisc­h vijfduizen­d keer krachtiger maakt dan het menselijk oog’, zegt Mollet.

‘De kraanman deed dit op het gevoel, maar wel met ongeloofli­jke precisie’

PHILIPPE MOLLET Mira

 ?? © jhp ?? Toekijkend­e scholieren zijn de eerste getuigen: de koepel staat erop.
© jhp Toekijkend­e scholieren zijn de eerste getuigen: de koepel staat erop.
 ?? © jhp ?? De telescoopk­oepel moest met een kraan geplaatst worden.
© jhp De telescoopk­oepel moest met een kraan geplaatst worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium