De Standaard

AS Roma dreigt te laat voor nieuw mirakel

Real Madrid–Liverpool. Dat is, 37 jaar na hun eerste ontmoeting, op 26 mei de finale van de Champions League.

- Champions League

Liverpool eerste Engelse club sinds 2012 in finale Champions League

BRUSSEL I Twee jaar na Real Madrid–Atlético Madrid staat er opnieuw een Belg in de finale van de meest prestigieu­ze Europese beker. Maar nee, niet Radja Nainggolan. De middenveld­er liet gisteren de kans liggen om geschieden­is te schrijven met AS Roma. Erger nog, hij lag met pijnlijk balverlies aan de basis van het openingsdo­elpunt van Mané. Uitblinker Firmino nam het geschenk in dank aan en bediende de Senegalese topschutte­r.

Wat volgde was een amechtige poging van Roma om zijn comebackst­unt tegen FC Barcelona te herhalen. Het voelde aan als een geflopte sequel van een succesfilm: de acteurs waren nog hetzelfde, hoofdrolsp­eler Edin Dzeko mocht nog eens scoren, maar de scenarist vergat een happy ending te schrijven. Roma verzorgde mee het spektakel en had op cruciale momenten de scheidsrec­hter niet mee, maar de halve finale is het logische eindstatio­n voor een team dat te veel zwakke schakels telt. Helaas hoorde daar gisteren ook Nainggolan bij. Daar konden zijn late goals – eerst een afstandstr­ap, dan een penalty – niets meer aan veranderen.

De eerste Belg in de Champions Leaguefina­le sinds Yannick Carrasco heet dus Simon Migno let. De doelman speelde dit seizoen geen minuut in het hoofdtorno­oi. Maar toch heeft Mignolet grote verdienste­n in het bereiken van de finale. Hij hielp zijn ploeg vorig seizoen aan de Champions Leagueplaa­tsen en speelde een beslissend­e rol in de kwalificat­iematchen door tegen Hoffenheim een penalty te pakken. Zijn vervanger Loris Karius speelde gisteravon­d opnieuw met een konijnenpo­ot. Hij beging vroeg in de tweede helft een penaltyove­rtreding op Dzeko, maar de Bosniër werd nipt afgevlagd voor buitenspel.

Beste aanvalstri­o

Met 40 goals in de Champions League gaat Liverpool verdiend naar de finale. Ter vergelijki­ng: Everton scoorde 42 goals in de … Premier League. De troepen van Jürgen Klopp hebben van spektakelm­atchen tegen de grote jongens hun handelsmer­k gemaakt. Wat niet lukt in de competitie – regelmaat krijgen in de prestaties – lukt des te meer in de bekertorno­oien. Het trio FirminoMan­éSalah is zonder twijfel het best presterend­e aanvalstri­o van Europa. Salah speelde gisteren een minder opvallende match, Firmino en Mané blonken nieuw uit.

De finale tegen Real Madrid wordt een heruitgave van de eindstrijd in 1981, toen het Liverpool van Alan Hansen, Kenny Dalglish en Graeme Souness een Europese grootmacht was en het Madrid van Santillana, Vicente Del Bosque en Uli Stielike versloeg met 1–0. Alan Kennedy, die op een blauwe maandag bij Beerschot belandde, scoorde de enige goal.

37 jaar later is het wereldvoet­bal radicaal veranderd. Liverpool speelde in ‘81 met acht Engelsen en drie Schotten, nu staat een Duitser aan het hoofd en blinken spelers van alle nationalit­eiten uit. Al doet er ook nog altijd een uitstekend­e Schot mee. De 24jarige linksback Andy Robertson blonk gisteren uit.

Liverpool is de eerste Engelse ploeg sinds 2012 in de finale van de Champions League (toen Chelsea) en kan zijn eerste Beker met Grote Oren winnen sinds 2005 in Istanbul. Sinds 1992 kon Liverpool de Premier League niet meer winnen. Als op 26 mei Real Madrid voor de bijl gaat in Kiev, kunnen de Reds opnieuw tien jaar verder zonder titel. (bla) AS Roma vocht nog voor wat het waard was, maar kwam een goal tekort voor verlenging­en. op

Liverpool heeft van spektakelm­atchen tegen de grote jongens zijn handelsmer­k gemaakt

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium