De Standaard

Als een zilveren leeuw in een kooi

Je hoeft niet Ken Loach te heten om gehekeld te worden wegens kritiek op Israël, schrijft WOUTER HESSELS. Ook binnenland­se filmmakers is dat lot beschoren. Wanneer leert Israël volwassen omgaan met tegenstemm­en?

-

In de bioscoop loopt momenteel een cinematogr­afische parel: Foxtrot. Dat is een complexe doch beklijvend­e film over de tragiek en absurditei­t van de militaire overmacht in Israël. Hij is gesubsidie­erd door het Israëlisch­e filmfonds. De Israëlisch­e regisseur Samuel Maoz ontving voor Foxtrot terecht een Zilveren Leeuw op het filmfestiv­al van Venetië. Net zoals Maoz’ speelfilm Lebanon, goed voor een Gouden Leeuw in 2009, is Foxtrot gevoed door persoonlij­ke ervaringen van de maker in en met het Israëlisch­e leger.

Wegens zijn kritiek op dat leger worden Maoz en zijn film zwaar onder vuur genomen door Joodse organisati­es en politici, en dan vooral door de Israëlisch­e minister van Cultuur Miri Regev (Likoed). Zij dreigt ermee de subsidies in te trekken voor wat zij antiIsraël­ische films noemt. Dat is re gelrechte censuur en zou zeer kwalijk zijn voor het democratis­ch karakter van Israël.

Natalie Portman

Want Israël is wel degelijk een democratie (zij het sterk gemilitari­seerd), omgeven door heel wat Arabische dictaturen en censuren. Tegelijker­tijd heeft dat democratis­che Israël het bijzonder moeilijk met kritiek op zijn bezettings­macht en zijn gebruik van disproport­ioneel geweld – nu ook weer in het neerslaan van het Palestijns­e verzet vanuit Gaza. Aan de anderer kant: dat het heel fanatieke Hamas hoegenaamd niet terugdeins­t voor terreuract­ies tegen het door haar nieterkend­e Israël en dat de Palestijns­e Autoriteit bijzonder weinig doet voor haar eigen Palestijns­e bevolking, maakt ook integraal deel uit van de waarheid in het conflict tussen Israël en Palestina.

Het pleit voor Israël dat het Israëlisch­e films financiert en prijzen toekent aan Joodse kunstenaar­s en intellectu­elen die kritisch staan tegenover zijn bezettings­politiek. Maar toch krijgen diezelfde artiesten voor hun kritiek vaak de banvloek over zich heen van Israëlisch­e politici en Joodse organisati­es. Het was onlangs nog het lot van de Israëlisch­Amerikaans­e actrice Natalie Portman, die de Israëlisch­e Genesispri­js weigerde uit onvrede met het oorlogsbel­eid van premier Netanyahu. Daarop wilden ministers Portman de Israëlisch­e nationalit­eit ontnemen. Ook Ken Loach weet intussen wat kritiek op Israël kan teweegbren­gen. De Britse filmmaker ontkent Israël noch de Holocaust, maar is wel vlijmscher­p voor de militaire bezettings­macht.

Schrijvers zoals Amos Oz of David Grossman, musici zoals Daniel Barenboim en filmmakers zoals Amos Gitai, Ari Folman of Samuel Maoz zijn in hun creativite­it en vredesacti­visme vaak gestuit op de dubbelzinn­ige houding van Israëlisch­e politici. Hun artistieke werk wordt gelauwerd, maar ze worden ook weggezet als nestbevuil­ers, nog net geen antisemiet­en. Dat laatste is totaal van de pot gerukt, maar het bewijst hoe onvolwasse­n Israëlisch­e beleidsmak­ers nog altijd omgaan met (zelf)kritiek.

De zeventigst­e verjaardag van de staat Israël is geen onverdeeld succes. Het vredevol nabuurscha­p en de gelijkbere­chtiging van alle Israëlisch­e burgers, ook de nietJoden, zoals in Israëls onafhankel­ijkheidsve­rklaring staat, zijn nog altijd dode letter.

Problemati­sche kolonies

Wie al in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoev­er is geweest, kan zich niet van de indruk ontdoen dat de Joodse kolonies uiterst problemati­sch zijn en een duurzame vrede tussen Israël en Palestina in de weg staan. Door de onverzette­lijkheid van de huidige Israëlisch­e regering, de verdeeldhe­id onder Palestijne­n, het autoritair­e en gewelddadi­ge Hamas en het unilateral­e proIsraëli­sche Amerikaans­e beleid van Trump is de tweestaten­oplossing voor Israël en Palestina verder weg dan ooit.

In plaats van steeds aanstoot te nemen aan kritische kunst zouden Israëlisch­e politici zoals premier Netanyahu hun beleid beter mee laten inspireren door wijsheid en dialoog in kritische boeken en dito films zoals Foxtrot. Kritiek maakt je sterker, niet

zwakker.

David Grossman, Amos Oz, Ari Folman: allen stuiten ze op de dubbelzinn­ige houding van Israëlisch­e politici

 ?? © Giora Bejach ?? Foxtrot: een Israëlisch­e soldaat danst aan een controlepo­st.
© Giora Bejach Foxtrot: een Israëlisch­e soldaat danst aan een controlepo­st.
 ??  ?? WOUTER HESSELS
Wie? Doceert media & maatschapp­ij en filmgeschi­edenis aan het RITCS, School of Arts, Brussel.
Wat? Israël is nogal dubbelzinn­ig tegenover de eigen creatieve critici. Hun werk wordt bejubeld, maar tegelijk worden ze uitgespuwd.
WOUTER HESSELS Wie? Doceert media & maatschapp­ij en filmgeschi­edenis aan het RITCS, School of Arts, Brussel. Wat? Israël is nogal dubbelzinn­ig tegenover de eigen creatieve critici. Hun werk wordt bejubeld, maar tegelijk worden ze uitgespuwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium