De Standaard

WISSELVALL­IG, MET PERIODEN VAN OPKLARINGE­N

- PIERRE KROLL

Het is 1 mei. Over Luik valt een lichte motregen. Vandaag werk ik niet in de tuin – daar heb ik trouwens een hekel aan. Tijd om de kranten van de voorbije dagen te herlezen.

Vorige week waren koning Filip en koningin Mathilde in New York. Met Didier Reynders. Als wij op reis gaan, nemen we een badpak en Imodium mee, zij nemen Reynders mee. Ieder zijn gewoontes.

Ze waren naar de Big Apple gereisd om erop aan te dringen dat België een zitje moet krijgen in de VNVeilighe­idsraad. Dat is andere koek dan trappisten­bier, speculaas of Gallerchoc­olade verkopen, zoals toen ze nog prins en prinses waren.

De VNVeilighe­idsraad? Het klopt dat België heel wat ideeën kan leveren voor de wereldvred­e. Van Gaza een faciliteit­engemeente maken bijvoorbee­ld?

Nu ik het toch over de koninklijk­e familie heb: Albert II werd aan het hart geope reerd, en Delphine eist nog altijd dat men zijn DNA onderzoekt. Dan moet blijken dat hij wel degelijk – of misschien ook niet – haar vader is. Die operatie was al bij al dé kans om zijn DNA te bekomen. Zouden ze gewoon, zonder iemand iets te zeggen, ergens een stukje hebben weggehaald?

In een andere koninklijk­e familie, bij Kate en William, werd een derde kind geboren. Sinds Engeland besloten heeft Europa te verlaten, hebben zij van de weeromstui­t besloten Engeland te herbevolke­n. Ze hebben de baby Louis genoemd. Ik vroeg me al af of koninklijk­e families verplicht waren hun derde koter Laurent te noemen. Niet dus.

In de Franse kranten houden ze maar niet op over de erfenis van Johnny Hallyday. Niet te geloven hoe dat verhaal de mensen bezighoudt. In Parijs doen nogal wat geruchten de ronde. Zo zou Emmanuel Macron aan een kabinetswi­jziging denken. Hij zou overwegen het ministerie van Financiën toe te vertrouwen aan Laeticia Halliday. U weet wel, Macron gaat overal op zoek naar talent, en Laeticia, de jonge weduwe van Johnny, ziet er vrij competent uit. Ze heeft alleszins ervaring opgebouwd om met grote sommen geld om te gaan.

Over naar de Belgische politiek. Maggie De Block deelt mee dat van nu af de ziekteverz­ekering de raadplegin­gen bij een psycholoog terugbetaa­lt. Goed gezien van haar. Ze heeft wellicht gehoord dat in Brussel vanaf juni de Leopold IItunnel voor die jaar dichtgaat. Psychologe­n mogen zich al beginnen specialise­ren in stresssymp­tomen.

Over de vervanging van de F16’s is intussen nog altijd geen beslissing genomen. Ik meen te weten waar het schoentje wringt. De minister van Defensie is van de NVA, en de partijbonz­en oefenen druk uit om de F16’s te vervangen door grotere vliegtui

In een F16 heb je maar één of twee plaatsen, dat is niet zo praktisch om Soedanezen terug te sturen

gen. Niet onbegrijpe­lijk: in een F16 heb je maar één of twee plaatsen, dat is niet zo praktisch om Soedanezen terug te sturen. Oké, een Soedanees zal snel in zijn thuisland staan, maar je zal toch vaak heen en weer moeten vliegen.

Ook de controvers­e over abortus uit de strafwet halen, beroert de federale meerderhei­d – om niet te zeggen alle partijen. Aan Franstalig­e zijde heeft, rara, vooral het CDH het moeilijk om een standpunt in te

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium