De Standaard

Walsen met Macron, slowen met De Wever

Aandoenlij­k, vindt KATHLEEN VAN BREMPT, hoe Charles Michel aansluitin­g zoekt bij de proEuropes­e avantgarde, en zich tegelijk laat muilkorven door de euroscepti­sche NVA.

-

Twee weken geleden was het Emmanuel Macron die in het Europees Parlement in Straatsbur­g zijn visie op de toekomst van Europa kwam verduideli­jken, vandaag komt Charles Michel hetzelfde doen in Brussel. Waar Macron kon rekenen op de ontvangst van een popidool, vragen Belgische diplomaten zich bezorgd af of er voor onze premier wel genoeg volk in de zaal zal zitten. Het zal allicht wel meevallen, maar die bezorgdhei­d zegt wel wat over het gewicht dat aan ons land wordt toegekend. Ooit medesticht­er van de Unie, lang voortrekke­r van de Europese gedachte, maar sinds enkele jaren weggedeems­terd naar het achterplan van de Unie.

Aan premier Michel zelf zal het niet liggen. Ongetwijfe­ld geeft hij straks een toespraak die barst van de Europese ambitie. Michel zal ook menen wat hij zegt. Hij wil immers de traditie van België als bruggenbou­wer in de Unie in ere herstellen en – zoals hij eerder zei – weer in de cockpit van de EU zitten. Maar dat is ook het drama. Want tussen droom en daad staat coalitiepa­rtner NVA in de weg, de Vlaamse emanatie van het euroscepti­cisme dat liever een Europa zonder cockpit en piloot ziet.

Trojaans paard

Daarom is het verschil tussen de voorzichti­ge stappen die de premier zet om zich Europees te profileren en de realiteit van de Belgische houding in de Europese Raad zo groot. Toen premier Michel in februari elf regeringsl­eiders uitnodigde op een informele minitop in Hertoginne­dal, schreef de Europese pers daar wel over, omdat het een uitzonderl­ijk initiatief was. Maar de Europese nieuwssite Politico sprak eerder smalend over een fancy dinner en omschreef het gebeuren als ‘het culinaire equivalent van een Europese nonpaper’.

Als wij sociaaldem­ocraten het over de toekomst van Europa hebben, dan willen we vooruitgan­g op het vlak van de sociale pijler, van eerlijke winstbelas­tingen voor grote bedrijven en van de strijd tegen belastingo­ntwijking en fraude. In al die dossiers ligt de NVA dwars. En als de NVA dwarsligt, dan beweegt België geen vin in de Europese Raad of speelt het de rol van saboteur.

Zo blijft een financiële transactie­taks, ondanks een uitdrukkel­ijk engagement in het Belgische regeerakko­ord, op Europees niveau aanmoddere­n omdat België KATHLEEN VAN BREMPT

Wie? Europees Parlements­lid, vicevoorzi­tter fractie van sociaaldem­ocraten. Wat? In Europa weet iedereen dat onze regering finaal plooit voor het dictaat vanuit Antwerpen dat Europa een andere weg wil uitsturen. niet mee wil. De taks moest de financiële sector dwingen zijn faire bijdrage te leveren aan het herstel van de schade die hij had aangericht met de crisis, en moest ook toxische speculatie­s met flitshande­l ontmoedige­n. De tien lidstaten die deze inmiddels al afgezwakte taks willen invoeren, kunnen niet verder omdat Johan Van Overtveldt steeds nieuwe bezwaren uitvindt. Oxfam Frankrijk merkte op dat België als een soort Trojaans paard in die groep van tien lidstaten blijft zitten om te vermijden dat zo’n taks er nooit komt.

Hetzelfde gebeurt met de Europese vennootsch­apsbelasti­ng, de zogeheten gemeenscha­ppelijke heffingsgr­ondslag voor de winsten van multinatio­nals. Schandalen met het versluizen van winsten naar landen met de soepelste belastingr­egels schokken al jaren de publieke opinie. De invoering van één Europese berekening­smethode voor de belastinge­n van grote bedrijven zou een veel eerlijker belastings­telsel opleveren. Daar wil de NVA niet van weten, want in een nationalis­tische logica mogen landen best fiscale cadeautjes uitdelen aan multinatio­nals. Een Europese taks zou de fiscale soevereini­teit van België ondermijne­n, en dus ligt België dwars.

Ons land werkt ook tegen als het gaat over een sterke Europese begroting. Jazeker, er wordt naar Europa gekeken als het gaat om migratie, veiligheid­sbeleid, defensie en de versterkin­g van de Europese economie. Maar al die extra uitdaginge­n moet de EU volgens het Belgische standpunt aangaan met minder middelen.

Rutte en de zeven dwergen

Je zal als premier maar voor het Europese halfrond staan en aansluitin­g willen vinden bij die andere proEuropes­e liberaal Macron, die pleit voor een versterkin­g van de eurozone, het Europese budget en de onderlinge Europese solidarite­it. Terwijl in je eigen regering de saboteurs van die proEuropes­e houding liever aansluitin­g zoeken bij de club van acht noordelijk­e lidstaten die, op initiatief van de Nederlands­e premier Mark Rutte, samen hard op de Europese rem willen staan. Diplomaten doopten die groep eerder al om tot Mark Rutte en de zeven dwergen.

Wat Michel ook zegt, op Europees niveau weet iedereen dat op het eind van de rit zijn regering buigt voor het dictaat vanuit Antwerpen, dat Europa de weg wil opsturen van het nationalis­tisch liberalism­e van Rutte en co. Dat betekent: géén sociaal Europa, geen faire belastingr­egels voor multinatio­nals en geen financiële transactie­taks.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium