De Standaard

Van PhD naar leraar, niks mis mee toch?

-

Ik heb er lang over getwijfeld, maar heb uiteindeli­jk besloten dat ik volgend jaar ik in het onderwijs stap. Als leerkracht fysica. Best spannend in tijden van hervorming­en. Ik heb een lange opleiding achter de rug, want na mijn bacheloren masterstud­ie besloot ik me in de onderzoeks­wereld te verdiepen, met een PhD in de theoretisc­he fysica.

Over het algemeen wordt het beroep van leerkracht niet als een droomjob beschouwd onder doctoraats­studenten, maar eerder als een laatste redmiddel. Ben je niet goed genoeg om in de academisch­e wereld te blijven en val je niet in de smaak bij bedrijven, word dan maar leraar. Zeggen dat je na negen jaar studeren leerkracht wilt worden, klinkt nogal vreemd. Had ik daar niet eerder aan moeten denken, hoor ik dan. Heb ik niet veel goede jaren verspild?

Het zou omgekeerd moeten zijn. Als je aan een PhD begint, doe je dat voornameli­jk om twee redenen: je bent gepassione­erd door je vakgebied en je wil graag je kennis delen met anderen – daarom doe je zoveel inspanning­en om je ontdekking­en met de rest van de wetenschap­pelijke gemeenscha­p te delen. Deze twee eigenschap­pen – kennis en de passie om die door te geven – zijn uiteraard ideaal voor een job in het onderwijs.

Jammer genoeg moedigen het nieuws en de meeste opiniearti­kels niet echt aan om te kiezen voor het onderwijs. Je hoort daar dat leerkracht­en met van alles en nog wat bezig zijn behalve met lesgeven, dat je veel meer uren moet presteren dan in je contract staat, dat het steeds moeilijker wordt om met zo veel diversitei­t in de klas om te gaan. Toegeven, ik had zelf een nogal negatief beeld van het beroep, tot ik toevallig kennis maakte met een enorm gemotiveer­de en ervaren leerkracht fysica. Zonder de moeilijkhe­den te sussen, sprak hij toch met veel enthousias­me over zijn jarenlange ervaring. Ik was toen de mogelijkhe­id al aan het overwegen, en dat gesprek heeft mee de doorslag gegeven.

Achteraf besefte ik dat ik in heel mijn studentent­ijd nog nooit met een leerkracht fysica had gesproken. Professore­n worden wel uitgenodig­d om in scholen te gaan praten over hun onderzoek. Waarom zouden we dan niet gemotiveer­de leerkracht­en uitnodigen om universite­itsstudent­en de kans te geven om uit eerste hand kennis te maken met beroepen in het onderwijs? En waarom krijgen onderwijsi­nstellinge­n geen prominente­re plaats bij ‘Leven na je PhD’evenemente­n?

JUAN DIAZ Doctoraats­student (KU Leuven)

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium