De Standaard

Vogelbek begon als een pincet

De overgang van dinosaurus­sen naar vogels was complexer dan we dachten. Al lag het bewijs al die tijd onder onze neus.

- PIETER VAN DOOREN

Onderzoeke­rs dachten tot nu dat het eenvoudig was: sommige dinosaurus­sen liepen al op hun achterpote­n en hadden veren (om mee te pronken en als donsjas). Ze leerden vervolgens vliegen en onderweg kregen ze ook nog een hoornen bek. Klaar. Maar zo simpel is het niet, zeggen onderzoeke­rs van verschille­nde Amerikaans­e musea vandaag in Nature. Hun bek veranderde in stappen, hun schedel onderging ingrijpend­er veranderin­gen dan je op het eerste gezicht zou denken, en ook hun hersenen maakten de overgang in stappen.

‘Het bewijs lag al die tijd onder onze neus’, zei onderzoeks­leider BjartAnjan Bhullar in een persmedede­ling. Maar het lag over verschille­nde musea verspreid. Toen de speurders alle brokjes van

Ichthyorni­s dispar onder de scanner legden en vervolgens met een 3Dprogramm­a aan elkaar puzzelden, werd de overgang van dino naar vogel plots veel duidelijke­r.

Ichthyorni­s dispar leefde tussen 100 en 66 miljoen jaar geleden, en ging met de andere dino’s mee ten onder toen een grote meteoriet op aarde insloeg. Maar hij was een belangrijk­e tussenvorm tussen dinosaurus­sen en vogels. Hij trok al de aandacht van Othniel Charles Marsh, een van de eerste dinospecia­listen, en Charles Darwin. Maar sedert de jaren 1870 waren er geen nieuwe exemplaren meer gevonden, en de oude waren nogal fragmentar­isch.

Mengvorm

Maar toen Bhullar en collega’s de museumcoll­ecties afstroopte­n, ontdekten ze nog een over het hoofd geziene schedel en een paar interessan­te schedelfra­gmenten. Ze legden alle materiaal van vijf musea samen onder de scanner en puzzelden het aan elkaar.

En daar was hij: een noggeenvog­el die sterk leek op een meeuw of een stern, maar dan met een bek met tanden. We zeggen ‘bek’, maar eigenlijk bedoelen we ‘kaak’: een bot waarin tanden staan. Helemaal aan het eind van die kaak zat er een hoornen punt, die als grijper kon dienen voor het fijne werk. Ter vervanging van de handen, die intussen waren opgegaan in de vleugels.

Hoewel de kop er al helemaal als een vogelkop uitzag, bleek de typische dinosaurus­kaak met akelige tanden ook nog aanwezig. Al zaten die tanden waarschijn­lijk verborgen achter vlezige lippen. Ook de krachtige bijtspiere­n van

T. rex en zijn maatjes waren nog aanwezig.

Ichthyorni­s was op nog meer plaatsen een bizarre mengvorm van moderne vogel en klassieke dino, stelden de onderzoeke­rs vast. Zijn hersenen bleven niet bewaard, maar aan de binnenkant van de – nauw aansluiten­de – schedel viel goed af te lezen welke vorm ze hebben gehad. Reeds de moderne vogelvorm. Maar tegelijk waren de slapen van de schedel nog helemaal dino, net zoals die kaak. Blijkbaar evolueerde­n de hersenen eerst, en volgde de kop pas daarna.

Aan het eind van de kaak zat er een hoornen punt, die als grijper kon dienen voor het fijne werk. Ter vervanging van de handen, die intussen waren opgegaan in de vleugels

 ?? © nature ?? De ‘Ichthyorni­s dispar’ leefde tussen 100 en 66 miljoen jaar geleden. Alleen het rode deel van de ‘bek’ is hoorn.
© nature De ‘Ichthyorni­s dispar’ leefde tussen 100 en 66 miljoen jaar geleden. Alleen het rode deel van de ‘bek’ is hoorn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium