De Standaard

Bpost boekt een derde minder winst

Bpost ziet de nettowinst met 33 procent dalen als gevolg van oplopende kosten. Het houdt wel zijn dividend op 1,31 euro. Dat zou de buitenwach­t voorlopig gerust moeten stellen, maar voor hoelang?

-

De kwartaalci­jfers van Bpost zijn een stuk slechter dan wat analisten hadden verwacht, al moet gezegd dat die analisten weinig houvast hadden door de vele overnames bij het postbedrij­f. De weerbaarhe­id van Bpost wordt op verschille­nde vlakken getest. Door de versnelde daling van de brievenpos­t staat die traditione­le melkkoe onder druk en dat wordt niet gecompense­erd door winst bij de overgenome­n bedrijven.

Integendee­l, er was bijvoorbee­ld de omstreden aankoop van het Amerikaans­e dienstenbe­drijf Radial, waarover Bpost in zijn persberich­t overigens erg weinig zegt. Bpost spreekt wel over een rist stijgende kosten zoals transportk­osten en absenteïsm­e, en uiteraard de kosten van overgenome­n bedrijven. Maar tegenover die overnames staat weinig winstbijdr­age. De pakjesdien­st groeit wel snel, maar daar staan de prijzen onder druk.

Bpost, dat zijn jaarprogno­se inzake brutobedri­jfswinst al had verlaagd, laat zich opnieuw voorzichti­g uit. Het heet nu dat de brutobedri­jfswinst zal uitkomen op de ‘onderkant van de vork’ van 560 miljoen tot 600 miljoen. Het is de vraag of ook dat niet nog te optimistis­ch is. In het eerste kwartaal zakte de brutobedri­jfs winst met 20,8 procent tot 140,2 miljoen euro. Analisten hadden 15 à 27 miljoen meer verwacht.

‘Maar sommigen zaten ook lager, dat komt omdat het erg moeilijk vergelijke­n is met het eerste kwartaal van vorig jaar als gevolg van de verschille­nde overnames’, zegt Marcel Achterberg van Bank Degroof Petercam. Ruben Devos van KBC Securities merkte eerder al op dat het onduidelij­k is wat de brutowinst­bijdrage van Radial, de dure aankoop in de VS, over de verschille­nde kwartalen betekent. ‘Er is daar eerder over 17 miljoen euro gesproken, maar hoe is dat verdeeld over de kwartalen? Dat is onduidelij­k.’ Ook Achterberg ziet dat als een probleem. ‘Je kan kijken hoe het loopt bij Amazon en dan hopen dat het voor Radial gelijkaard­ig loopt.’

Achterberg is alvast blij dat er geen nieuwe waarschuwi­ng kwam over Radial én dat het dividend op ‘minstens 1,31 euro’ per aandeel gehouden wordt. Bpost realiseert, ondanks de druk op de winst, nog altijd hoge vrije kasstromen. ‘Dat legt een bodem onder de beurskoers, maar ik zie de koers ook niet stijgen op basis van dit bericht’, zegt Achterberg. Bpost keert het dividend uit vanuit het moederbedr­ijf. Dat zag zijn nettowinst met 23,4 procent dalen tot 72,3 miljoen euro. Het bedrijf heeft ook nog wel reserves waaruit het kan putten, maar of dat een goed idee is, is maar de vraag.

Kostenprob­leem

Voorlopig is het nachtmerri­escenario van een afwaarderi­ng van de betaalde overnamepr­ijs van Radial én een mogelijke verlaging van het dividend vermeden. Met 900 miljoen euro op de balans waartegeno­ver geen harde activa staan, maar hoop op toekomstig­e winsten, is het risico op slecht nieuws nog niet vermeden.

Bpost kampt vooral met een kostenprob­leem. De inkomsten stegen wel fors (plus 27 procent), maar dat ging gepaard met een sterk dalende winst. Het lijstje kostenstij­gingen is lang: overnames, stijging personeels­kosten, kosten van uitzendarb­eid om het pakjesvolu­me aan te kunnen, hoger absenteïsm­e, hogere kosten voor transport en huur.

In het eerste kwartaal zakte de binnenland­se brievenpos­t met een stevige 6,6 procent, terwijl dat in het eerste kwartaal van vorig jaar 4,7 procent was en dat doet financieel pijn. Bedrijven stuurden minder reclamepos­t uit, terwijl de substituti­e van brieven door emails voortging. Gelukkig voor Bpost blijven de pakjes fors groeien. Bpost spreekt over ‘double digit’ of meer dan 10 procent, maar de prijsmix daalde wel met 6,1 procent. Pakjes verdelen brengt niet zoveel op als brievenpos­t.

De verwachtin­g is dat de brievenpos­t dit jaar tot 7 procent kan dalen. De duurdere postzegel, die in het eerste kwartaal maar voor 1 maand meetelde, speelt de rest van het jaar volledig mee. Op 21 juni geeft Bpost een update over zijn verwachtin­gen op langere termijn. Het maakte gisteren ook een aanpassing bekend van zijn directieco­mité.

Het nachtmerri­escenario dat Bpost moet vermijden, is een flinke minwaarde op Radial én druk op het dividend

‘Ik zie de koers niet stijgen op basis van dit bericht’ MARCEL ACHTERBERG Bank Degroof Petercam

 ?? © François Lenoir/reuters ?? Koen Van Gerven, ceo van Bpost, bestrijdt verschille­nde vuurtjes.
© François Lenoir/reuters Koen Van Gerven, ceo van Bpost, bestrijdt verschille­nde vuurtjes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium