De Standaard

EEN BLOEDRODE LOPER VOOR KAGAME

- FILIP REYNTJENS Emeritus gewoon hoogleraar aan het Instituut voor Ontwikkeli­ngsbeleid en beheer (UAntwerpen)

In 1994 werd de Rwandese etnische minderheid van Tutsi’s het slachtoffe­r van een genocide, gepleegd door Hutu extremiste­n. Tientallen leidende ver dachten werden veroordeel­d door het in ternationa­le Rwandatrib­unaal (ICTR) en door nationale rechtbanke­n in een aantal landen, waaronder België. Hon derdduizen­den anderen werden berecht in de Rwandese neotraditi­onele gacaca tribunalen.

Het was al lang bekend dat ook de door Tutsi’s gedomineer­de rebellen beweging, het Rwandees Patriottis­ch Front (RPF), misdaden tegen de mens heid en oorlogsmis­daden heeft begaan vóór, tijdens en na de genocide. Dat is vastgestel­d door VNrapporte­urs, ngo’s, academici en journalist­en. Hoewel het Rwandatrib­unaal bevoegd was om over die misdaden te oordelen, werd geen enkele RPFverdach­te vervolgd. Deze overwinnaa­rsjustitie kwam er – onder meer – omdat het RPF, dat de macht greep in 1994 en nog steeds Rwanda re geert, werd beschermd door Washington en Londen. Paul Kagame, de leider van het RPF tijdens en na de burgeroorl­og en president sinds 2000, wordt door in vloedrijke vrienden als Bill Clinton en Tony Blair beschouwd als een ‘visionair’. Hoewel hij het land bestuurt met terreur, krijgt hij krediet voor zijn economisch­e resultaten en goed bureaucrat­isch be stuur. Tegelijk is zijn staat van dienst op het vlak van democratie en mensenrech ten ronduit dramatisch.

De Canadese onderzoeks­journalist­e Judi Rever heeft onlangs on weerlegbaa­r aangetoond dat Kaga me’s beweging ook een genocide heeft gepleegd tegen de Hutu’s (In praise of blood. The crimes of the Rwan

dan Patriotic Front). Op basis van tot nog toe geheime dossiers van de procureur van het Rwandatrib­unaal, andere docu menten en ettelijke interviews met ex RPF’ers, toont zij in groot en ijzingwek kend detail hoe ook bij Hutu’s mannen en vrouwen, kinderen en ouderen op grote schaal werden afgeslacht. Er is geen twij fel over de intentie de Hutu’s als dusda nig uit te roeien, wat beantwoord­t aan de definitie van het genocideve­rdrag. Hoewel precieze cijfers ontbreken, lijkt het er op dat de dodentol in de honderddui­zenden loopt. Rever identifice­ert twintig RPFleiders, onder wie Kagame zelf, als daders van deze wreedheden.

Die overtuigen­de bewijzen zijn niet langer te negeren. Kan Kagame verder worden geëerd door de beste universite­iten wereldwijd, de rode loper uitgerold krijgen waar hij ook gaat, een geregelde gast zijn op het World Economic Forum in Davos, voorzitter zijn van de Afrikaanse Unie? Integendee­l, zijn plaats en die van zijn luitenants is voor een rechtbank. Ons land heeft, terecht, sancties opgelegd aan de regimes van Burundi en Congo. Maar de wandaden daarvan zijn peanuts in vergelijki­ng met die van Kagame en de zijnen. Hoelang blijven wij met twee maten en twee gewichten meten?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium