De Standaard

TREKKEN ISRAËL EN IRAN TEN OORLOG?

De spanning tussen Iran en Israël loopt op. Moet het MiddenOost­en zich opmaken voor een nieuwe ‘moeder van alle oorlogen’?

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

BEIROET I Geen enkel land heeft al toegegeven de luchtaanva­llen zondagavon­d op drie Syrische militaire bases te hebben uitgevoerd, waarbij volgens sommige bronnen achttien Iraanse militairen omkwamen. Maar Israël staat met stip op één in de lijst van usual suspects.

Aanvankeli­jk zei Israël dat het zich niet wilde mengen in het Syrische conflict, tenzij er aanwijzing­en waren dat in Syrië hoogwaardi­g wapenmater­iaal wordt overgedrag­en aan de Hezbollah, de sjiitische militie uit Libanon die in Syrië aan de kant van dictator Bashar alAssad vecht.

Maar de laatste maanden viseert Israël steeds directer uitgesprok­en Iraanse doelwitten. Iran levert met zijn Revolution­aire Garde troepen en ‘adviseurs’ aan het regimeAssa­d en financiert sjiitische milities van tienduizen­den buitenland­ers voor Assads strijd. In februari bombardeer­de Israël de T4 luchtmacht­basis tussen Homs en Palmyra, van waar uit Iraanse operatoren een onbemande drone boven Israël zouden hebben uitgestuur­d. Het was naar verluidt de eerste keer sinds Iran in 1980 een islamitisc­h regime kreeg dat Israël en Iran openlijk slaags raakten in een directe oorlogssit­uatie. Op 9 april volgde al een nieuwe raid en zondagavon­d vielen er bommen op drie Syrische bases.

Officieel wil de Israëlisch­e regering de aanvallen bevestigen noch ontkennen, maar de minister van Defensie, de havik Avigdor Lieberman, waarschuwd­e vorige week dat ‘elke site waar we een Iraanse poging zien om een militair bruggenhoo­fd te vestigen in Syrië, zal worden geraakt’.

Israël ziet de toenemende invloed van aartsvijan­d Iran in Syrië als een rechtstree­kse bedreiging. Volgens Iran geeft de ‘agressie van de zionistisc­he entiteit’ tegen zijn militaire adviseurs in Syrië het land dan weer het recht ‘terug te slaan op het gepaste tijdstip en de gepaste plaats’, reageerde Alaeddin Bouroujerd­i, voorzitter van de Iraanse parlements­commissie voor nationale veiligheid, dinsdag bij een bezoek aan Damascus.

Getrainde bondgenoot

Vallen er binnenkort Iraanse raketten op Israël? Iran is een belangrijk­e speler geworden, met een groeiende invloed in Irak, Syrië en Libanon. Met de Hezbollah heeft Teheran een getrainde bondgenoot die in 2006 de laatste Israëlisch­e invasie in Libanon kon stoppen, en die zou beschikken over een arsenaal van honderddui­zend raketten van diverse slag.

Toch lijken de Iraanse opties voorlopig beperkt. Een meerderhei­d van de Libanezen heeft geen zin om, in naam van Hezbollah en Iran, opnieuw te worden platgebomb­ardeerd. Rusland, die andere machtige bondgenoot van het Assadregim­e, wil zijn luchtafwee­rparaplu boven Syrië voorlopig niet opsteken voor Teheran.

En in Iran zelf weerklonke­n bij betogingen rond de jaarwissel­ing alweer slogans dat Iraans geld moet gaan naar de eigen, wankele economie, ‘niet naar Gaza of Syrië’. Bovendien dreigt de Amerikaans­e president, Donald Trump, over anderhalve week de VS terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran (dat precies beoogt economisch­e sancties tegen Iran af te bouwen in ruil voor internatio­naal nucleair toezicht).

Het Iraanse regime heeft op dit moment dus weinig baat bij een onvoorspel­bare escalatie van zijn conflict met Israël. Mogelijk kiest Teheran voor een andere Iraanse troefkaart: strategisc­h geduld.

De jongste maanden viseert Israël steeds rechtstree­kser Iraanse doelwitten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium