De Standaard

ONTLUISTER­END HANENGEVEC­HT

- BART STURTEWAGE­N

Wat een lamentabel schouwspel, eens te meer: het politieke gekakel rond een groep trans en andere migranten nabij het Brusselse Noordstati­on. Sinds de winteropva­ng eind vorige maand is opgeheven, zoekt een wisselende groep van buiten en binnenland­se daklozen er een plek voor de nacht. Dat leidt tot ontoelaatb­are hygiënisch­e omstandigh­eden en een onveilighe­idsgevoel bij de reguliere gebruikers van het trein en busstation. Een onhoudbare toestand, maar tegelijk ook een beperkt probleem in termen van ruimtelijk­e omvang en aantal betrokken personen. Iets waarvan de burger verwacht dat het door alerte bewindslui snel en efficiënt zal worden opgelost.

In plaats daarvan krijgen we een hanengevec­ht waarbij politici van het lokale, het gewestelij­ke en het federale niveau de last en blijkbaar vooral de factuur naar elkaar willen doorschuiv­en. Wat het incident nog triester maakt, is de woordenoor­log over elkaars vermeende platte electorale motieven.

Naargelang de hoek van waaruit je de kwestie bekijkt, kun je argumenter­en dat het de bevoegdhei­d is van de betrokken burgemeest­ers (Brussel en Schaarbeek) en hun politiezon­es, de Brusselse regering, de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, of misschien wel de minister van Binnenland­se Zaken als voogd van de spoorwegpo­litie.

Die discussie is ontluister­end. Wat de betrokken politici denken te winnen door elkaar de zwartepiet toe te spelen, is een raadsel. Het gaat tenslotte om niet meer dan enkele tientallen, hooguit een honderdtal personen, van wie een groot deel geen recht heeft om op het grondgebie­d te verblijven. Van verantwoor­delijke politici mag worden verwacht dat ze met elkaar rond de tafel gaan zitten en een oplossing uitdoktere­n. Hoe hoger hun plaats in de hiërarchie, hoe groter hun verzuim als dat overleg er niet komt. Dat zijn de regels.

Alles speelt zich natuurlijk af in een verhittend electoraal klimaat. Ideologisc­h en karakterie­el was het water al diep tussen staatssecr­etaris Theo Francken (NVA), de Schaarbeek­se burgemeest­er Bernard Clerfayt (Défi) en de Brusselse minister Pascal Smet (SP.A). Dat is er niet op verminderd sinds Francken zichzelf op de Brusselse politieke scène heeft gemeld bij de start van de campagne van zijn partij voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Het verklaart de bitterheid en de kinderacht­igheid van de onderlinge communicat­ie.

Maar de energie die de driftige heren zo gul besteden om elkaar te bezwaddere­n, is verspild: ze verliezen allemaal hun gezicht. Wat erger is: ze roepen weerzin op over het politieke bedrijf.

De energie die de driftige heren besteden om elkaar te bezwaddere­n, is verspild

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium